Yli-innokas, elämänjanoinen ja sopivasti sekaisin

Persoonallisuustestit mittaavat tapaasi ajatella, tuntea ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Psykologian alalla testit ovat apuvälineitä ja antavat osviittaa ihmisen mielen muhkuroista. Persoonallisuutta on tietenkin vaikea mitata ja testit ovat ennen kaikkea suuntaa antavia. Itse tein kattavan 16 persoonallisuutta -testin ja sain vastaukseksi “Olet aktivisti: innostunut, luova ja sosiaalisesti vapaa sielu, joka löytää aina syyn hymyillä.” Tässä vielä viisaamman unelmoijan kiteytys aktivistista:

“Minua ei kiinnosta, mitä teet elääksesi. Haluan tietää, minkä puolesta palat, ja uskallatko unelmoida tapaavasi sydämesi mielitietyn. Minua ei kiinnosta, kuinka vanha olet. Haluan tietää, uskallatko näyttää hölmöltä tavoitellessasi rakkauttasi, unelmiasi ja seikkailua, jossa tunnet eläväsi.”

– Oriah Mountain Dreamer
Tein itse testin englanniksi, mutta siteeraan tässä postauksessa suomenkielisen persoonallisuustestin tuloksia. Otan kantaa siihen, osuivatko tulokset kohdallani oikeaan ja mitä täällä villissä päässäni oikein tapahtuu. Olen tehnyt testin ennenkin ja muistaakseni ei omena kauas puusta pudonnut tuolloinkaan. Olen kasvanut impulsiiviseksi ja suorasanaiseksi naiseksi. Enää en ajattele suorasukaisuuteni olevan negatiivista, vaan käännän rehellisyyteni voitoksi. 

1. Aktivistipersoona on todellinen vapaa sielu

Aktivistit ovat pelkäämättömän itsenäisiä ja kaipaavat luovuutta ja vapautta enemmän kuin vakautta ja turvallisuutta. Aktivistit tarkkailevat elämän palapeliä tunteiden, myötätunnon ja mystiikan prisman lävitse ja etsivät aina syvempää merkitystä.

Totta. Jo 15 -vuotiaana halusin tatuoida iholleni sanat “vapaus ja vastuu”. Itsenäisyyteni näkyi nuorempana vanhempieni edessä ja koulun penkillä kapinallisuutena. He ajattelivat, että minut pitää laittaa ruotuun. Tiesin kuitenkin itse paremmin, mitä ruotuun tarkoittaa ja minun vangitseminen kotiarestiin on ehkä huonoin kasvatusmetodi ikinä. Oikeastaan aresti on ainut, josta olen yhä jyrkästi eri mieltä vanhempieni kanssa. En usko, että se opetti minulle mitään.

Syvällinen tutkijasieluni on kautta aikojen huomauttanut olemassaolostaan. Toisinaan hiljennän tuon ajatuksenjuoksun päihteillä, mutta joskus valitsen viisaampiakin polkuja. Osaan kyllä erottaa oikean ja väärän. Minun lukitseminen sisätiloihin, on kuin lukitsisi tunteeni arkkuun. Säännöt, byrokratia ja laki eivät ole ystäviäni. Lain noudattaminen on ollut minulle aina hankalaa, enkä sovi hyvin hierarkkisiin orgaanisatioihin. Johdan itseäni hyvin intuitiivisesti ja autoritäärinen johtamismalli ei ole minulle ominaista.

2. Voin muuttaa maailmaa yhdellä ajatuksella

Aktivistien itsetunto on riippuvainen heidän kyvystään keksiä ainutlaatuisia ratkaisuja, ja heidän on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivinen. He menettävät helposti kärsivällisyytensä ja intonsa joutuessaan tylsiin tehtäviin.

Jos aktivisti on löytänyt aiheen, joka ruokkii hänen mielikuvitustaan, hän kehittää energian, joka usein sysää hänet valokeilaan ja jonka vuoksi häntä pidetään guruna, vaikka itsenäisyyttä rakastava aktivisti ei tätä aina haluakaan.

100% oikein. Puhun teille aina avoimesti siitä, miten itsetuntoni on aina ollut hyvä. Sanana “itsetunto” ei kuitenkaan kerro minulle henkilökohtaisesti paljoakaan, sillä se on hyvin ominainen piirteeni. En ole aikaisemmin nähnyt näin selkeää yhteyttä itsetunnon ja vapauteni välillä. Jos en saa hyödyntää luovuuttani, tunnen yhteen kuulumattomuutta maailmaan ja intoni hiipuu. Epäluova työ saa minut passivoitumaan ja tietenkin itsetuntoni heikkenee. Selkeä syy-seuraussuhde!

Valokeilasta sen verran, että en todellakaan aina viihdy siinä. Vaikka olen kovaääninen ja tykkään latoa mielipiteitäni, ei esiintyminen ole minulle se kaikkein luonnollisin juttu. En näe itseäni lavalla tai näyttelemässä, vaan editoimassa videoita ja tsemppaamassa muita esiintymään. Guru nyt ehdottomasti olen ja haluankin olla. Lukeehan tuo nyt jo omassa esittelytekstissänikin.

3. Sopivasti sekaisin päästä

Aktivistit viettävät paljon aikaa sosiaalisten suhteiden, tunteiden ja ideoiden tutkimiseen, ennen kuin he löytävät sen, mikä heistä tuntuu todella todelliselta. Mutta kun tämän persoonallisuustyypin edustajat vihdoin löytävät paikkansa maailmassa, heidän mielikuvituksensa, empatiansa ja rohkeutensa tuottaa uskomattomia tuloksia.

Vietän paljon aikaa muiden ihmisten kanssa. Testin mukaan olen 82% ulospäinsuuntautunut. Kuitenkin viihdyn todella hyvin yksin ja nautin siitä, että saan tehdä mitä huvittaa (vapaus). Kaukosuhteet ovat minulle peruskauraa, enkä ole takertuvaa tyyppiä. Puhdas fakta on kuitenkin se, että hermostun herkästi, jos olen liian isossa porukassa. Mielikuvitukseni tarvitsee tilaa, enkä yksinkertaisesti jaksa jutella kaikkien kanssa. Tavallaan on ristiriitaista, että olen näin ulospäinsuuntautunut, kun viihdyn niin hiton hyvin yksin.

4. Omat kompastuskiveni

Aktivistien on kuitenkin oltava varovaisia. Jos he luottavat liikaa intuitioonsa, olettavat tai laskelmoivat liikaa ystävän motivaatioita, he voivat tulkita signaalit väärin ja pilata suunnitelmat, joita yksinkertaisempi lähestymistapa olisi helpottanut. Sosiaalinen stressi on kiusa, joka pitää tämän harmoniaan pyrkivän tyypin valveilla öisin. Aktivistit ovat erittäin tunteellisia ja herkkiä ja astuessaan jonkun toisen varpaille, se vaivaa heitä paljon.

Jos joku näistä neljästä esillä tuomastani kohdasta on sataprosenttisen totta, olkoon se tämä. Olen hyvin intuitiivinen ja teen päätökset nopeasti. En jahkaile ja vääriä signaaleita olen jakanut ympäri kyliä. Viimeksi tällä viikolla, joka päättyikin sitten yhteen työsuhteeni päätökseen. Tulen helposti väärinymmärretyksi ja olen elämäni aikana sulkenut monia ovia. Niin työelämässä, kuin ihmissuhteissa. Virheet sattuivat tuolloin, mutta nyt ajattelen niitä ennemminkin suunnannäyttäjinä.

En valvo öisin, yöllä nukutaan. Olen se tyyppi, joka menee sänkyyn ja nukahtaa heti. Saatan herätä yöllä kirjoittamaan muistilehtiölle ideoitani, mutta nukahdan taas idean kirjoitettuani. Tunteellinen ja herkkä olen aina ollut, mutta se puoli minussa on alkanut vasta kukoistamaan blogin myötä. Päästin irti häpeästä, jota luulin itkemisen olevan. Sen jälkeen ympäriltäni poistui pelkokehä ja sen tilalle tuli luottamus. Luottamus siihen, että riitän tällaisenaan.

Haluatko sinäkin tehdä testin?

16 Personalities -testiin pääset tästä. Testi kertoo hyvin kattavasti jokaisen persoonan käytöksestä ihmissuhteissa ja työelämässä. Testi vie noin 15 minuuttia ja tulosten läpikäynti saman verran. Älä siis hosu testin kanssa, vaan vastaa rehellisesti ja anna itsellesi aikaa sisäistää tulokset. Muista, että älä ota testiä liian tosissaan, vaan käytä sitä positiivisena työkaluna elämäsi hallinnassa!

Lisää testejä:

Pinja Mitrovitch (2)Piña y coco -blogi somessa FACEBOOK / INSTAGRAM