Vinkkejä synnytyksen käynnistämiseen

Moikku kaverit! Tänään ajattelin jakaa omat täsmävinkkini teille, miten synnytyksen saisi käynnistettyä kotikonstein. Näitä samoja kikkakolmosia löytyy joka toisesta blogista, joten luvassa ei ole mitään maailmaa mullistavia keksintöjä. Ajattelin kuitenkin, että haluan jakaa teille kaikki keinot, jotka itse olen kokeillut. Keinot eivät ole tiedettävästi toimineet, mutta eipä näistä haittaakaan ole!

Laskettu päivä on ylitetty nyt kahdella päivällä ja toivomme, että synnytys ei käynnistyisi seuraavan viikonlopun aikana. Viikonloppuna on luvassa mummoni taidenäyttely, poikaystäväni parhaan ystävän häät ja Joker -leffailta. Olisi mieletöntä, jos synnytys ei siis käynnistyisi juuri nyt, vaan pikkutyyppi malttaisi alkuviikkoon. Ehtisi kypsyä paikat ja kasvaa vauva, kummastakaan en valittaisi.

Meillä ei ole tehty tähän mennessä, mitään suurempaa kokoarviota. Saatiin suuntaa antavasti 3,2-3,5kg arvio, joka on tehty päältä painelemalla. Masuni sf -mitta ei liitele taivaissa, painoa ei ole kertynyt raskaudessa hirmuisesti ja oloni on todella hyvä. Haluan ajatella, että vauva on juuri sen kokoinen, että pystyn hänet luonnollisesti alateitse synnyttämään. Aloitin käynnistelyn raskausviikolla 39, vaikka todellisuudessa synnytys käynnistyy silloin, kun on oikea aika.

Uskon, että synnytyksen käynnistelystä kotikonstein on hyötyä lähinnä mielelle. Tulee sellainen olo, että on fyysisesti ja henkisesti kaikkensa antanut! Keho ja mieli, kun ovat sellainen kombinaatio, että molempien täytyy toimia synnytyksessä. Itse näen kolme ässää, eli seksi, siivous ja sauna, sellaisena kombona, jota lähtisin tekemään, ensimmäisten hieman kivuliaampien supistusten alkaessa. Eli silloin, kun tunnistaa, että ahaa enää ei ole kyseessä harjoitussupistus, vaan jotain muuta.

Olenkin valjastanut poikaystäväni toimimaan, kun supistukset alkavat. Siemenneste sisältää prostaglandiini -kudoshormoneja, jotka pehmentävät kohdunsuuta. Näin ollen uskon, että seksi on ainut oikeasti toimiva keino, joka voi saada jo alkaneen synnytyksen pysymään käynnissä. En usko, että seksin harrastaminen starttaa synnytystä! Saunan vaikutus käynnistykseen, lie varmasti rentoudessa ja siivouksessa on kyseessä liike. Kummastakaan ei tosin ole mitään todellista vaikutusta, vaan vaikutus on korvien välissä.

Synnytyksen käynnistyshoito ja rentoutus

Varasin itselleni 75min käynnistyshoidon Elon Askel nimisestä luontaisterapapia butiikista. Hoito oli todella rentouttava, olisin voinut nukahtaa pöydälle. Hoidossa stimuloitiin vyöhyketerapeuttisia hoitopisteitä, jotka voivat auttaa kehoa synnytyksen käynnistymisessä. Nuo pisteet sijaitsevat korvissa ja jaloissa. Niitä pystyy stimuloida myös kotona ja olenkin tätä tylsyyttäni harjoitellut.

Antaisin hoidolle 3,5/5 pistettä. Pidin siitä, että hoito tosissaan rentoutti ja kevyt hieronta avasi lukkoja. Olen silti niin vanhan kansan jäykkis, että olisin kaivannut ronskimpaa otetta. Kunnon hierontaa! Semmoinen pieni painelu ei itselläni tuntunut missään, joten turhauduin muutaman kerran hoidon aikana. Vaikka ymmärrän, että hoidon tarkoitus ei ollut hieroa, silti odotin jotain wau -efektiä.

Mausteinen ruoka

Juu, ei toimi. Olen syönyt koko raskauden tulista ruokaa, eikä sillä ole mitään vaikutusta synnytyksen käynnistymiseen. Mausteista ruokaa suositellaankin syötäväksi, sillä siitä voi mennä suolisto sekaisin, joka puolestaan saattaa auttaa kohtua supistelemaan. Itse en usko tähän pätkääkään, mutta jos joku haluaa syödä tulista ruokaa – go for it! Mielestäni mausteista ruokaa voi syödä koko raskauden noin muutenkin.

Olen enemmänkin peräruiskeen puolesta puhuja. Peräruiske toimii samoin tavoin, kuin tulinen ruoka. Tyhjentää suolen ja näin saattaa stimuloida kohtua. En ole ruisketta kokeillut, mutta sen laitan viimeistään supistusten alkaessa peppuun. Varmasti ainakin tulee miellyttävämpi olo, kun suolisto on tyhjentynyt. Mulla on taipumus ummetukseen, joten en laittaisi pahitteeksi, jos suolisto lähtisi toimimaan.

Liikunta ja hyvät asennot

Lantion heiluminen puolelta toiselle, auttaa vauvaa laskeutumaan synnytyskanavassa. Pitkä kävelylenkki voi stimuloida paikkoja ja olenkin liikunnan puolesta puhuja. Mitä enemmän pysyy liikkeellä, sitä paremmin mieli voi. Kun mieli voi hyvin, kroppa saa rauhassa tehdä työtään. Itse pyrin kävelemään 10 000 askelta per päivä, josta puhelimeni terveys applikaatio jaksaa muistuttaa.

Liikkuminen on ollut minulle raskauden ajan pakokeino. En ole kokenut painetta piudessa, eikä minulla ole mitään rajoituksia liikunnan suhteen. Ymmärrän kuitenkin, että kaikki raskaana olevat, eivät suinkaan pysty liikkumaan yhtä aktiivisesti. Suosittelen liikkumaan monipuolisesti: pyöräily, kävely ja pienet hiit -treenit. Hiit -treeneillä tarkoitan nyt ylämäen kävelyä vauhdikkaasti tai porrastreeniä.

Jos liikunta on turhan raskasta, muistuttaa siitä seuraavana päivänä liitoskivut. Pieni hikoilu ei ole raskauden loppumetreillä pahitteeksi, tai ainakin minua on ohjeistettu liikkumaan. En ole ammattilainen, vaan kuuntelen omaa kehoani. Pyrin päivittäin olemaan kyykky asennossa edes 2minuuttia. Jos vauvan pää on alaspäin, kyykyssä oleminen auttaa vauvaa kiinnittymään synnytyskanavassa. Jos vauvasi ei ole raivotarjonnassa, eli pää alaspäin, varmista ammattilaiselta, saatko olla kyykky asennossa.

Kyykky poistaa myös jumeja ja avaa lantiota. Koenkin, että kaikki asennot, jotka auttavat lantiota rentoutumaan, ovat hyväksi. Itse kävin Nordic Fit Maman –odottavien äitien verkkokurssin ja kurssilta ammensin paljon erilaisia asentoja. Saatan hengailla asennoissa samalla, kun katson telkkaria, tai tehdä niitä tietoisesti ennen nukkumaanmenoa. Mielestäni on loogista, että liikunta ja lantion pyörittely auttaa synnytyksen käynnistymisessä.

Nännien stimulointi ja kätilön tekemä sisätutkimus

Nännien hieronta ja hiplailu lisää oksitosiinihormia. Oksitosiinihormoni vahvistaa supistua. En usko, että hiplailemalla omia nännejä saa synnytystä startattua, mutta se voi jeesata jo alkaneiden supistusten vahvistumisessa. Stimuloiti aktivoi rinnat maidon tuotannon käynnistämiseen ja valmistaa imetykseen. Kehomme on kuitenkin niin viisas, että se tekee tämän kaiken myös itsessään, ilman stimulointia.

Normaalin raskauden edetessä, kätilö voi tehdä sisätutkimuksen. Itselleni tätä ei ole tehty kätilön toimesta, vaan lääkäri on tehnyt lyhyen 5sekunnin chekkauksen. Kätilö voi irrotella hieman kalvoja kohdun suulta (membrane sweep), joka saattaa käynnistää synnytyksen. Sisätutkimukset saattavat vauhdittaa synnytystä, mutta näistä saa kieltäytyä. Jos ei ole mitään lääketieteellistä syytä tutkia piudea, ei sitä tarvitse ronklata.

Erilaisia keinoja on hyvä yhdistää! Pitkä kävelylenkki, joka sisältää hieman puuhkimista. Päälle saunomista ja tulista ruokaa. Illalla akupunktiopisteiden painantaa ja jälkiruokana seksiä. Uskon, että näin toteutettuna, synnytyksen käynnistyminen on lähempänä, kuin koskaan. Jos homman jakaa pieniin palasiin, voi siinä turhautua vadelmanlehtiteetä hörppiessä. Kuka nyt muutenkaan uskoo johonkin teen voimaan? Minä en ainakaan synnytyksen starttaamisessa, vaikka tee noin muuten maistuukin.

Muistetaan, että synnytys käynnistyy itsestään, kun keho on siihen valmis. Jos keho ei käynnistä synnytystä luonnollisesti, se ei ole siihen yksinkertaisesti valmis. Jos vauvalla on todistetusti kaikki hyvin masussa, täytyy vain luottaa prosessiin. Toki se on turhauttavaa, mutta eikö kaikki muistuttaneet meitä lasketun ajan lähentyessä, että se on arvio. Vauvoista noin 7% syntyy laskettu päivänä ja loput raskausviikkojen 38-42 välissä. Meidän pitäisi ajatella laskettua kuukautta, ei yksittäistä päivää.

Vauva voi yhä lailla tulla raskausviikolla 38, kun raskausviikolla 42. Yliaikainen vauva on todella huono termi, koska mielestäni raskaus ei ole yliaikainen raskausviikon 40, vaan raskausviikon 42 jälkeen. Laskettuun aikaan keskittyminen on mielelle rankkaa, mutta myös kropalle vaikea paikka. Ei ihme, jos synnytys hidastuu lasketun päivän ympärillä, vain oman jännityksemme vuoksi. Annetaan kehon tehdä sen tehtävä ja keskitytään me omaan mieleemme. Siihen pystymme positiivisesti vaikuttamaan!

Miten teidän synnytykset ovat käynnistyneet? Oletteko kokeneet ulkopuolelta paineita, lasketun päivän lähestyessä? Lisää vinkkejä synnytyksen luonnolliseen käynnistämiseen? Oon tässä muutenkin miettinyt, että jännä nähdä, mikä jää viimeiseksi postaukseksi ennen vauvan saapumista. Niin lähellä synnytystä ollaan, apua!

10 Comments

 1. Jos haluat synnytyksen käyntiin niin suosittelen nännien stimulaatiota esim mies voi tämän toteuttaa ja vähän leikkiä vauvaa xD itsellä lähti tällä keinoilla rytinällä käyntiin synnytys ja vauva oli parin tunnin päästä ulkona. (Ensimmäinen synnytys) mutta varaudu rajuihin supistuksiin!

  1. Moi Moona ❤️
   Kiitos viestistä! Tää naurattaa mua ajatuksen tasolla, mutta lupaa testata. Tänään mm. näin ystävieni lapsia, jotka pitivät meteliä. Olen kuullut, että vauva saattaa aktivoitua lasten ja muiden vauvojen äänistä! Testiin siis tämä ja nännistimulaatio!! Yst. Pinja

 2. Kaikilla ei toki toimi samat asiat ja itse olin aina ajatellut että kolmella ässällä tai muilla vippaskonsteilla (portaiden kiipeämisellä jne) ei synnytys käynnisty jos ei ole käynnistyäkseen. Esikoisen aikana todella kokenut hoitaja kuitenkin sitten sanoi, että ainoa keino joka voi käynnistää synnytyksen (kunhan vauva on valmis) on juurikin tuo synnytyksessä mukana oleva hormoni jota löytyy spermasta. Itselläni ei ollut yhtään kipeitä supistuksia raskausaikana tai mitään tilanteita,joissa olisin epäillyt että nytkö alkaa synnytys. Testattiinpa sitten tätä terkan neuvoa. Seksin päätteeksi lantio ylös, vartin pidin spermaa sisällä ja tasan puoli tuntia tästä synnytys ihan todella alkoi ja vauva syntyi rv 39+1, 10h tuntia myöhemmin kun kipeät supistukset alkoivat seksin jälkeen. Olin aika ihmeissäni ja tätä ehdottomasti kokeillaan nyt myös toisessa raskaudessa 🙂 joka tapauksessa hyvää synnytyskokemusta sulle! Terveisin: nyt rv37.

  1. Moi Marika ❤️
   Kiitos, kun jaoit sun tarinan! Tää ehdottomasti kokeiluun ja uskon, että tässä on todella perää. Oon kuullut, että monilla alkanut tästä synnytys ja se ei voi olla huuhaata! Vitsit, en malta odottaa oman synnytyksen käynnistymistä.

   Yst. Pinja

  1. Hei, en osaa vastata tähän. Supistuslasku on toki olemassa, jolla pystyy sitten supistuksia laskemaan. En usko, että tähän tarkoitukseen tarvitsee erillistä appia 🙂 yst. Pinja

 3. Oooo synnytyksen odottaminen on niin jännittävän kutkuttavaa, melkein kuin lapsena joulua odotti 🙂 Mulla eka synnytys alkoi aamulla about klo 8 yllättäen 40+0 heti tunnistettavilla synnytyssupistuksilla. “Käynnistäjinä” toimi sauna, siivoilu, vuoroin aktiivisuus ja lepo sekä porraskävely. Sekä vadelmanlehtiteetä tuli nautittua! Toinen alkoi klo 21 aikaan 40+6 paljon tuli saunottua, siivottua ja käveleskeltyä päivittäin. Samalla lailla alkoi tuntuvilla supistuksilla, jotka napakoitui pikkuhiljaa. Vedet on mulla menneet vasta vähän ennen vauvan syntymää. Toisen kohdalla tuli kerran ns. väärä hälytys eli tuntuvat, supistukset lakkasivat.

 4. Tunsin kropassani, että synnytys taitaa olla lähellä. Olin pari päivää todella sisäänpäin kääntynyt. Pientä menkkajomotusta oli päivää ennen vauvan syntymää ja sinä iltana hipsin saunaan lasten mentyä nukkumaan. Huomasin siellä, että muahan supistelee ihan kivasti, ei vielä kipeästi mutta säännöllisesti. Saunoin kunnolla ja hengittelin. Juttelin vauvalle, että kaikki on valmista, saat syntyä.

  Saunan jälkeen supistukset jatkuivat epäsäännöllisinä mutta selkää särki sen verran, että laitoin kauratyynyn selälle ja jalkojen väliin ja painuin nukkumaan. Klo 02 heräsin outoon oloon, nousin ylös ja poks! Vedet menivät oikein kunnolla lattialle. Siitä synnytys sitten käynnistyi. 💛