Taloudellisesti haastava vuosi takana

Mennyt vuosi on mennyt helmikuusta eteenpäin täydessä vauvakuplassa. Yllätys tindervauva ilmoitti tuolloin tulostaan ja sekoitti vuoden 2019 suunnitelmani kertaheitolla. Laitoin kuukausien työsaran, liiketoimintasuunnitelmani ja näin yrityksen perustamisen katkolle. Siirsin unelmiani eteenpäin, joka tuntui todella vaikealle ratkaisulle. En halunnut työttömänä, hypätä vielä raskauden pariin ummikkona. Alkuvuosi oli henkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti rankka.

Kun kuukaudet kuluivat ja raskaus sujui hyvin, sain voimaa jatkaa. En ajatellut enää jättäneeni unelmiani sivuun, vaan eläväni unelmiani joka päivä. Masussani kasvava vauva oli unelma, jota ei liiketoimintasuunnitelmassa ollut kaavoihin kirjattu. Äitiys tuntui ihanalta, uudelta ja kutkuttavalta. Uusi vuosi 2019 toi mukanaan näin uuden työpaikan, jossa päätin puurtaa ja tienata varoja äitiysloman alkuun asti. Allekirjoitin työsuhteen, joka päättyi äitiyslomani alkuun.

Tein töitä vuonna 2019 huhtikuusta syyskuuhun asti. Tuona aikana tienasin alle 15 000€. Ennen huhtikuuta, tein satunnaisia työkeikkoja, jotta pystyin maksaa vuokrani. Muuten elin täysin kädestä suuhun. Vaikka rahalla ei mitata onnea, tai se ei tuo onnellisuutta, oli vuosi 2019 hyvin stressaava rahattomuuden vuoksi. Olin toki varautunut siihen, että uudella firmallakaan ei lyötäisi heti rahoiksi. Kuitenkin vastuu toisesta ihmisestä ja hänen kasvattamisesta pelotti, sillä ei ollut kyse vain minun elämästä ja elättämisestä.

Ja vaikka olisin voinut alkuvuonna tehdä töitä, en olisi siihen pystynyt. Olin loppu. Ainakin henkisellä tasolla, olin luovuttanut. Olin loppu raflahommiin ja muihin paskahommiin, joista olin elantoni vuosien varrella tienannut. Janosin muutosta, mutta en vai tiennyt millaista. Kun TE – toimistoon ilmoitin löytäneeni uuden työn, äitiyden, oli heilläkin huvittunut ilme kasvoilla. Tämän lisäksi raskaus lamaannutti minut täysin ja nukuin käytännössä helmikuusta huhtikuuhun.

Kun kesän työt oli paketissa, alkoi odotettu äitiysloma. Voit lukea täältä, paljonko tienaan äitiyslomalla rahaa. Ajattelin, että summa on suhteellisen paljon, sillä se määräytyy vuoden 2017 työtulojen mukaan. In real life, olen huomannut, että penniä täytyy venyttää koko ajan pidemmälle. Rahat ovat käytännössä loppu aina, ennen seuraavaa maksupäivää. Tähän on monta syytä, joista suurin on se, miten olen tottunut kuluttamaan rahaa.

Jokainen työtön, tai köyhyysrajan alapuolella elävä tietää, millaista on, kun rahaa saa kerralla totuttua enemmän. Viisas laittaa säästöön pahan päivän varalle. Hölmöläinen tuhlaa rahaa. Itse kulutan rahaa siinä jossain välimaastossa. Näihin rahan kulutustottumuksiin on oikeasti hyvä pysähtyä aika ajoin, sillä ne voivat myös muodostua ongelmaksi. Tiedän, mistä puhun, valitettavasti.

Kun rupesin huhtikuussa tienaamaan, oli aika maksaa menneiden 6kk velat pois. Velkaa oli tullut kerrytettyä sellainen 2500€. Missiona oli maksaa velka pois ennen äitiysloman alkua. Onnistuin tavoitteessa. Keskustelua herättänyt, vihdoin (melkein) velaton -postaus on kirjoitettu syyskuussa, jolloin kuittasin pois viimeisetkin velkani työttömyysajoilta. Velattomana tuntui hyvältä startata mammaloma. Kerkesin siinä kerryttää säästöjäkin 2200€, eli aika niukille on vedetty tänä vuonna mun tuloilla.

Toivon vuodelle 2020 onnistumisia raharintamalla. Tulen nauttimaan äitiydestä ainakin heinäkuun loppuun asti, jonka jälkeen suunnitelmat ovat auki. Haluanko yhdistää äitiyden ja yrittäjyyden? Jäädä kotiin Kaspianin kanssa ja painaa duunia myöhemmin? En tiedä. Vuonna 2019 kaikki meni tavallaan juuri kuten pitikin, toisaalta ei ollenkaan, miten olin suunnitellut.

Postauksen kuvat: Iidanmatkassa

Lisää raha-aiheisia postauksia Piña y coco -blogissa: