Raskausajan oireita ja raskausviikot 29-33

Toivepostaus! Läpi raskauden, olette halunneet tietää, miten jaksan ja miten raskaus on sujunut. Henkisellä puolella olen ladannut teille täydellä teholla vastauksia, mutta fyysinen puoli, eli raskausajan oireet, ovat jääneet toissijaiksi. Syy on simppeli: minulla ei ole ollut oireita, kun vasta toisen kolmanneksen loppupuolella ja nyt loppuraskaudessa.

Sanottakoon vielä tähän alkuun, että en aluksi lukenut tai tutkinut mahdollisia oireita, jotta en rupeaisi kuvittelemaan niitä. Tämä toimi kohdallani, sillä näin pystyin keskittymään täysin kropassani tapahtuviin muutoksiin, enkä kärsimään keksitystä pahoinvoinnista. Tiedän, että monet odottavat äidit kärsivät etenkin alkuraskaudessa pahoinvoinnista, josta en itse kärsinyt. Minulle suurin ja selkein oire olikin väsymys, josta ymmärsin, että kropassani tapahtuu suuria.

Raskauteni on ollut ihanaa aikaa ja nyt on sellainen olo, että voisin tehdä perään heti toisen lapsen. Tuntuu, että kroppani on tehty tähän työhön: synnyttämään ja kasvattamaan lapsia maailmaan. Sellainen on ollut ensimmäinen raskauteni. Ihana. Seuraavaksi kuitenkin luvassa liuta oireita, joita olen kokenut viimeisen kuukauden aikana. Here we go!

Raskausviikko 29

Muistan tän viikon, koska silloin ajattelin, että en todellakaan jaksa. Panchon terveys reistaili, käytin eläinlääkäriin 750€ ja painoin duunia aivan täysiä. Olin henkisesti todella romuna ja meillä oli paljon riitoja kotona. Ei ollut mun viikko!

Oireet:

  • Matala hemoglobiini (99) huomattiin toisen kolmanneksen lopussa ja nyt syön extravahvaa rautaa tän takia
  • Närästys (tämä helpotti kirjaimellisesti tämän viikon jälkeen)
  • Yöheräily. Herään 1-2 kertaa yössä vessaan ja usein mulla on myös hirveä nälkä. Toistaiseksi en oo napostellut yöaikaan.

Raskausviikko 30

Tää viikko oli vallan ihana. Hemoglobiini oli nousussa ja neuvolassa saatiin lukemaksi 119. Ei vieläkään hyvä, mutta jo paljon parempi. Närästys katosi ja ainoastaan yöheräily on pahentunut viime viikkoisesta. Nyt nukun lähempänä ovea, jotta pääsen vaivattomammin vesaaan yöllä.

Oireet:

  • Oksennus nousee kurkkuun ja on etova olo. Ruoka ei mene alas. Ensimmäistä kertaa koko raskaudessani, minulla on pahoinvointia. En ole oksentanut kertaakaan.

Raskausviikko 31

Muistan, että näihin aikoihin pari viikkoa sitten, rupesin väsymään yli 10h työvuoroista. Tähän asti olin tehnyt sen 1-2 pitkää työvuoroa ravintolassa. Halusin kerätä rahaa alkavan äitiysloman varalle.

Oireet:

  • Pistävä tunne alavatsassa oikealla ja vasemmalla vuorotellen, tuntuu, kuin joku tökkisi veitsellä
  • Ahdistus – On vain semmoinen olo, että kaikki ahdistaa ja tuntuu, että mä en oo mun omassa kropassa läsnä. Oon tottunut näihin fyysisiin muutoksiin, mutta henkisellä tasolla en pysy raskauden mukana.
Kuvat: Iidanmatkassa

Raskausviikko 32

Tällä viikolla vatsan kasvu käynnistyi totaalisesti. En pysty kurottautumaan alas ja laittamaan korkkareita kireämmälle. Näin ystäväni saavat hoitaa tämän puolen, heh. Työnteko puolestaan sujuu yhä kuin tanssi, vaikka painavia kuormia, en enää nostele. Duunia pitäisi jaksaa painaa vielä kuukauden päivät.

Oireet:

  • Vatsan ajoittainen kovettuminen, vatsasta tulee todella pinkeä. Onko tämä supistus?
  • Vihlasut vasemmalla kyljessä, pahenee, kun istuu esim. vessanpöntöllä

Raskausviikko 33+1 (tänään)

Painonnousu: 6kg

Oireet:

  • Molempia jalkoja pistelee polvesta alaspäin, kun kumarrun eteenpäin. Pistely helpottaa vain, jos nostan jalat ylös, enkä kumarru laittamaan esim. kenkiä.
  • Yhä virtsankarkailua, johon latasin nyt TÄT nimisen app:in, josta löytyy kattavasti lantionpohjalihasten harjoituksia.

Sanoisin, että ei paha lista laisinkaan. Ensinnäkin, mulle ei oo tullut ollenkaan raskausarpia. Best! Arvasin kyllä, että mun ihoon ei herkästi niitä tule ja ajattelin, että säilyn ilman. Koputan nyt puuta, ettei arvet ilmesty viimeisten viikkojen aikana. Toisekseen, ei yhtäkään oksennusta tai sairaslomaa raskauden vuoksi. Jee! Kolmanneksi, rakastan sitä, että ihmiset auttavat minua kaikessa. Siivouksessa, kotitöissä, kantamisessa jne. Saan myös aina parhaan paikan julkisissa, jos haluan. Pyrin kyllä seisomaan, koska se on paremmaksi kropalle. Viimeiseksi! Mun kuukautiskivut on poissa ja se vasta on mieletöntä.

Onko siellä muita oireiden vähäisyydestä positiivisesti yllättyneitä äitejä?

Lue myös: