Raskausajan jooga- ja fysioterapia workshop

Tämä aihe on hyvin lähellä sydäntäni, sillä omaan hyvinvointiin ei voi koskaan panostaa liikaa. Rakastan kroppaani myötä- ja vastoinkäymisissä ja koen raskauden olevan kaikkea sitä. Raskauteen kuuluu kasapäin hormonimyrskyjä, jotka jatkuvat vielä synnytyksen jälkeenkin. Muutosten hyväksyminen yksin kotisohvalla on paljon haastavampaa, kuin yhdessä kehopositiivisessa ympäristössä.

Ensikosketukseni raskausajan joogaan oli joogafestareilla maaliskuussa 2019. Kaikki muut mammat olivat selkeästi edellä raskaudessaan, eikä minun raskaudestani tiennyt edes lähipiiri. Sanoin odottavalle ystävälleni, että osallistun tunnille hänen seuranaan. Oikeastaan koko raskauden ensimmäisen kolmanneksen, tein hyvin fyysisiä harjoituksia. Koin, että kroppani tarvitsee enemmän ja raskausjooga sellaisenaan, on minulle liian lempeää.

Raskauden toisen kolmanneksen, eli kuluneen kesän, vietin lähinnä jäätelöpaketti kädessä. Unohdin itseni ja kohdussa kasvavan elämän. En antanut tilaa henkisille harjoituksille, enkä jaksanut samalla tavalla fyysisiä asanoita. Ensimmäiset muutokset kropassani alkoivat näkyä. Ajattelin, että nyt on aika lähteä takaisin matolle ja käsitellä tuntemuksia sitä kautta. Osallistuin raskausajan jooga- ja fysioterapia workshopin kuvauksiin. Pääsin eturiviin pienen kuvausryhmämme kanssa, joka koostui raskaana olevista mammoista.

Tapasin ensimmäistä kertaa raskauteni aikana, muita odottavia äitejä. Tunsin heti, että kuulun johonkin suurempaan. Että, universumi kannattelee minua ja kehossani tapahtuvia muutoksia. En ole yksin kehoni kanssa, vaan myös muut ympärilläni, kokevat samankaltaisia muutoksia. Tajusin, että tässä on hyvä olla. Liikutin kroppaani vapaasti, tein tilaa hengittämällä kevyemmin. Tunsin, että lapsikin sai vatsassa enemmän tilaa, kun keskityin hengittämiseen. Juurrutin jalkapohjiani, jotka todellakin tarvitsivat huomiota seisomatyön ohella.

Sanotaan, että raskauden toisella kolmanneksella, odottava äiti jaksaa parhaiten. Itselleni jaksaminen olikin juuri kortilla raskauden ensimetreillä, mutta väistyi sitemmiten. En ole ammattilainen sanomaan, kuinka kuormittavaa joogaa, kukin pystyy raskauden eri vaiheissa harrastamaan. Se on yksilöllistä. Koen kuitenkin, että aiheesta ei puhuta tarpeeksi ja tietämys aiheen ympärillä on vielä lapsen kengissä. Mielestäni on mieletöntä, että Breathable Harmony järjestää Helsingissä ja Hämeenlinnassa raskausjooga workshoppeja.

Joogaaminen raskaana vaatii erilaista keskittymistä, joka pitää ottaa huomioon harjoittelussa. Kehon kuuntelu on ehdottoman tärkeää ja focus pitäisi olla hidastamisessa, hengittämisessä ja rentoutumisessa. Raskausajan jooga- ja fysioterapia workshopissa on tarkoitus luoda äidille turvallinen ja mielekäs pohja liikunnalle, liikkumiselle ja omalle hyvinvoinnille. Kurssilla käydään läpi mm. seuraavia asioita:

  • Keskustelua raskausajasta ja muuttuvasta kehosta fysioterapeutin kanssa
  • Mitä liikkeitä suosia ja mitä välttää raskauden aikana?
  • Tunnin sisältö muokkautuu osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan workshopin aikana

Osallistuessani workshopin kuvauksiin, meille pidettiin tunnin mittainen harjoitustunti. Joogatunti koostui rauhallisemmasta, restoratiiviselle joogalle tyypillisistä asennoista. Niiden avulla pääsimme poistamaan tukoksia ja vapauttamaan ylimääräistä energiaa kropasta. Koin liikkeiden sopivan hyvin raskauden viimeiselle kolmannekselle, jolla itsekin nyt olen. Rauhallisuuteen yhdistettiin myös fyysisempiä liikkeitä, joka teki tunnista, sekä mielelle, että kropalle mieluisan. Tuli ihan hiki!

Koin, että tunnilla parasta oli se, että meidän kaikkien odottavien äitien toiveita kuunneltiin. Kaikki saivat liikkua omaan tempoonsa ja saimme kysyä fysioterapeutilta kysymyksiä. Näin liikkeet tehtiin puhtaasti, eikä vaarana ollut satuttaa itseään tai vauvaa. Itse pelkäsin, että voisin yliojentaa paikkoja tai käynnistää synnytyksen. Olo oli koko tunnin hyvin luottavainen ja sain mukaan hengitysharjoitusoppeja, joita pystyn hyödyntämään arjessa. Aion osallistua kurssille uudestaan ennen synnytystä.

Osallistuminen workshoppiin saatu blogin kautta Breathable Harmonylta // Kuvat: Joakim Kauhanen

Hämeenlinnassa järjestettävä workshop pidetään 24.8.2019 kello 11-14 ja järjestetään Joogakoulu Kajon tiloissa. Hinta on 45€, mutta mainitsemalla blogin varauksen yhteydessä saat -10% alennusta kurssista. Helsingissä järjestettävä workshop pidetään 31.8.2019 kello 14:30-17:30, Sagayogan tiloissa. Hinta on 55€, mutta mainitsemalla blogin varauksen yhteydessä saat -20% alennusta kurssista. Kaikki lisäinfo ja ilmoittautuminen kursseille löytyy tämän postauksen lopusta. Muistakaa varata paikkanne ajoissa, ne menevät hyvin nopeasti!

ALEKOODI PIÑA Y COCO BLOGIN LUKIJOILLE

  • Mainitsemalla blogin varauksen yhteydessä -20% alennusta Workshopista Helsingissä
  • Mainitsemalla blogin varauksen yhteydessä -10% alennusta Workshopista Hämeenlinnassa

LISÄTIEDOT JA ILMOITTAUTUMINEN:
breathable.harmony@gmail.com

Itse aion osallistua Helsingissä järjestettävään workshoppiin, nähdäänkö siellä? <3: Pinja