MAJOITUS: 10 AIRBNB KOKEMUSTA

Innostuin ensimmäisen kerran Airbnb -asumisesta vajaa viisi vuotta sitten. Siihen asti olin Hostelworldin ja Booking.com:in suurkuluttaja. Nykyään Airbnb on tämän kolmikon kärjessä ja chekkaan sieltä aina ensimmäisenä majapaikat. Etenkin isolla lössillä suosin airbnb:tä, sillä se säästää rutkasti rahaa ja pitää porukan tiivisti yhdessä. Välillä asunnot ovat niin isoja, että oikein harmittaa vuokrata turhan isoja kämppiä. Tosin kaupungeista olen löytänyt kahdelle henkilölle ihania studioita!

Jos et vielä tiennyt, Airbnb on palvelu, josta pystyy vuokrata itselleen huoneen tai kokonaisen asunnon. Sinne pystyy ilmoittautumaan itsekin majoittajaksi ja näin tienata matkustuksen ohella rahaa. Tämä on säästänyt itseltäni pitkän pennin, sillä olen käytännössä kuitannut reissujeni yöpaikat omalla airbnb vuokrauksella. Nyt tosin olen tilanteessa, jossa en saa jälleenvuokrata asuntoani ja se vasta onkin hanurista. Vuokraus säännökset ovat tietenkin tiukentuneet ja kannattaa muistaa, että saatu tulo on veronalaista pääomatuloa.

Istun par’aikaa kattoterassillamme Las Palmasissa, Gran Canarialla. Tämä on kymmenes koskaan vuokraamani majoitus Airbnb kautta. OIen majoittunut Airbnb -palvelun kautta yhteensä: 10 asunnossa, yhteensä 26 yötä. Pisin vuokrausaika on ollut Rovinjissa, Bulgariassa ja Belgradissa, joissa yövyin kaikissa 6 yötä. Kaikki kohteet eivät valitettavasti ole enää saatavilla, joten esittelen teille tällä hetkellä vuokrattavissa olevat kohteet. Osa on todellisia helmiä, joten korvat hörölle!

Casa Rural El Borbullón, Teror, Gran Canaria
Teror, Gran Canaria

Tämä kaunokainen oli majapaikkana kaikkea, mitä idylliseltä pesältä voi toivoa. Terorin kylä on pieni ja asuntomme sijaitsi 5minuutin kävelymatkan päässä “keskustasta”. Vuokranantaja saapui meitä vastaan, kätteli lämpimästi ja hetken päästä puhuimmekin jo kilpaa espanjaa. Vanha kivijalkaan rakennettu talo on ylväs ja puitteet niin upeat, että ehdin jo suunnitella omat puutarhahääni pihalle. Puutarhasta löytyy pieni kuntosali, sauna, oleskelualue, uima-allas ja parkkipaikka. Itse asunto on täysin varusteltu pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Haluan tällaisen asunnon loppuelämäkseni!

Upeat puitteet kruunasi se, että oveemme koputettiin eilen illan suusta ja oven takana seisoi talon isäntä Champagne pullo kädessä. Olin kertonut hänelle aikaisemmin synttäreistä, jota hän kovin innoissaan tuli kanssamme juhlistamaan. Juttelimme tunnin verran osittain hienosti ja toisinaan google translatorin välityksellä. Tästä keskustelusta jäi kuitenkin niin lämmin fiilis, että haluan suositella tätä majapaikkaa ihan kaikille. Tämä oli heittämällä kaikista paras Airbnb -asunto, jossa olen koskaan yöpynyt.

Marraskuu 2018, 3 yötä, 100€/yö

Las Palmas, Gran Canaria

Kolmikerroksinen terassi odotti meitä Las Palmasin ytimessä, aivan surffirannan kupeessa. Valitsimme asunnon ehdottomasti sen ulkopuitteiden vuoksi. Kuvien mukaan mesta näytti muutenkin ihanan tunnelmalliselle ja sopivan kokoiselle. Suosin majoituksissa muutenkin ulkotiloja, sillä ei mulla tuu lämpimässä ilmastossa hengailtua sisällä. Säädimme hieman sisäänkirjautumisen kanssa ja tästä opinkin, että vuokranantajan kanssa pitää sopia ajoissa avainten luovutus ajat. Tässä ei sopinut edellisenä yönä ilmoitus, kuten “mañana, mañana – tyyliin” olen oppinut. Jos olet suuntaamassa Las Palmasiin, nappaa tämä asunto pariksi yöksi!

Joulukuu 2018, 4 yötä, 70€/yö

Sofia, Bulgaria

Tätä asuntoa olenkin ehtinyt hehkuttamaan aikaisemmin, mutta niin hyvin se meidän kolmikkoa palveli. Entinen taidegalleria piti sisällään pianon, kompaktin keittiön ja sopivan tanssilattian. Asunto oli maan tasalla, joten se oli sopivan viileä ja ihanan valoisa. Tosin alakerran parisänkyyn pääsi hyvin karkuun valoa, sillä auringonsäteet eivät sinne yltäneet. Majoittaja oli sattumalta ystävieni tuttu, joka selvisi asunnosta löytyneen julisteen myötä. Sijainti oli juuri kaupungin laitamalla, täydellisen kävelymatkan etäisyydellä.

Syyskuu 2018, 6 yötä, 21€/yö

Sofia, Bulgaria // pictures from Airbnb
Belgrad, Serbia

Kompakti kahden hengen kämppä yhden maailman isoimman ortodoksisen kirkon kupeessa. Kirkon kellot eivät kuitenkaan soineet korvissa, vaan sen sijaan ranskalaiselta parvekkeelta avautui upea näkymä puistoon. Asunnon kaksi pientä sänkyä palvelevat hyvin kaveruksia, jotka haluavat yksityisyyttä. Pidän eritoten tästä alueesta Belgradissa, sillä täällä on autenttisuutta ja hyviä ruokapaikkoja jonoksi. Ydinkeskustaan kävelee 30min, joten tämä ei ole asunto sinne halajaville.

Heinäkuu 2018, 6 yötä, 35€/yö

Rovinj, Croatia

Okei, en valehtele. Tämä oli kallis! Chekkasin tämänhetkisen hinnan airbnb:n sivuilta ja se oli 60€/yö. Me kuitenkin maksoimme siivouspalveluiden kera 140€/yö, joten tämä menee ehdottomasti kalleimpiin majoituksiini koskaan. Hinta oli tosin asunnon väärti, sillä tätä parempaa sijaintia ei kaupungista löydy. Itse asunto oli todella ihana ja toimi loistavasti pariskunnan majapaikkana. Rovinj on kertakaikkisesti ihana kaupunki ja suosittelen sitä kaikille!

Heinäkuu 2017, 5 yötä, 140€/yö

Isla Mujeres, Mexico

Tämä kaunokainen oli poistunut palvelun tarjonnasta, mutta oli yhä Expedialla myynnissä! Erittäin kompakti kahden tähden “hotellimainen” majoitus, ihanalla Isla Mujereksen saarella Mexicossa. Huone toimi hyvin kaveriporukalle, mutta ei ollut mitenkään liian hienostunut. Täällä tehtiin töitä ja jopa työhaastattelu, eli netti testattiin toimivaksi. Kulman takana oli aivan loistava paikallinen rafla. Kurkkasin Airbnb -tarjontaa Isla Mujereksessa ja sieltä löytyi 23€/yö tällainen ihanuus. Tuon valitsisin itse jo seinien värin perusteella!

Huhtikuu 2017, 3 yötä, hinta: halpa

Opatija, Croatia

Niin söpö asunto! Majoituttiin täällä neljän hengen voimin ja tykkäsin kovasti. Kaupungissa oli järisyttävä määrä portaita, joten asunnolle kipuaminen otti jaloille. Kävin aamulenkillä vuorilla, jonne lähti reitti suoraan asunnon juurelta. Pumppasin noihin aikoihin rautaa, joten omat painot asunnossa olivat tietenkin plussaa. Keittiö ja terassi viimeistelivät asumisen.

Heinäkuu 2015, 6yötä, 39€/yö

Opatija, Croatia // pictures from Airbnb

Neljä vuokraamaani asuntoa eivät olleet enää saatavilla, eli ilmoitus oli joko poistettu tai laitettu jäähylle. Selasin kuitenkin muistojen vuoksi kaikki kohteet, joissa olen palvelun kautta yöpynyt. Madridissa yövyin 4yötä isommalla tyttöporukalla vuonna 2014. Tämänhetkinen hintataso on ydinkeskustassa 30-60€/yö, eli erittäin passeli. Madrid on muutenkin yksi mun lemppari kaupungeista, eli tänne kannattaa ehdottomasti matkustaa. Menee mun silmissä Barcelonankin edelle!

Viime vuoden keväällä yövyimme turistihelvetti Mexicossa, Playa Del Carmenin kupeessa, ihanassa bed&breakfast tyylisessä majoituksessa. Linkkaan asunnon teille myöhemmin jos se tulee turistisesonkina takaisin markkinoille! Asunto oli niin söpö ja tunnelmallinen, vaikka kovasti hotellitkin ovat ruvenneet hyödyntämään Airbnb palvelua. Tässäkin jäi hieman epäselväksi majapaikan periaatteet. Hotelli? Hostelli? Motelli? Mikä määrittelee Airbnb:n rajat? Vietimme Mexicossa ystäväni synttäreitä, joten asunto palveli meidän neljän hengen tiimiä paremmin kuin hyvin.

Lisäksi olen yöpynyt kahdessa isommassa kommuunissa Belgradissa, Serbiassa. Molemmat sijaitsivat ortodoksisen kirkon kupeessa ja pulitimme niistä erittäin kohtuullisesti. (n. 30-50€/yö ja meitä oli 4-6 henkilöä mukana matkassa.) Overall Airbnb:n kautta majoittuminen on mielestäni balkanin maissa paras vaihtoehto, sillä siellä saa pienellä rahalla enemmän. Vertailuna: Amsterdamissa en olisi mitenkään pystynyt yöpymään vuokratussa asunnossa, sillä halvin hostellipunkkakin oli 50€/yö. Samalla hinnalla yövyin 5yötä Serbiassa.

PS: Nykyään palvelu tarjoaa myös elämyksiä, jotka kannattaa ehdottomasti chekata! Arvostaisin myös kovasti jos linkkaisit alas sun lempparimajoitukset, jotta saan ne talteen tulevia reissuja varten.

<3: Pinja