Loma minibudjetilla -Sofia, Bulgaria

Bulgaria, Bulgaria, Bulgaria. Miten olen kiertänyt sinut kaukaa kaikki nämä vuodet? Täytit ison kysymysmerkin limbisen järjestelmäni rakenteissa. Tulit minun ja varauksellisten kysymysteni väliin ja vastasit syvällekin juurtuneisiin olettamuksiini. Teit sen mihin vain harvat pystyvät ensimmäisellä kerralla: rikoit ennakkoluulot itsestäsi.

Jos luit äkkilähtö postaukseni, tiedät jo tämän reissun perusfaktat. Kerrataan ne nyt kuitenkin lyhyesti: perinteinen pakettimatka Bulgarian rannikolle, josta omatoimisesti matkustimme Sofiaan, Bulgariaan. Lentojen ollessa yber halvat (60€) jäi omasta minibudjetistani hieman yli 200€ käyttörahaa. Saimme facebook ryhmän kautta itsellemme kyydin Burgasista Sofiaan ja takaisin. Maksoimme kyydeistä yht. 20€/nuppi.

Jos olisimme lentäneet suoraan Sofiaan, olisi lentojen hinta ollut vajaa kolmesataa. Itselleni matkapahoinvointi autossa on pieni miinus, joten pyrin varaamaan aina etupenkin. Menomatkalla se onnistui hienosti, mutta takaspäin tullessa jouduin keskipenkille neljäksi tunniksi. Vasemmalla tuhisi Mariela ja oikealla sekä takana kanssamatkustajat. Pilkin siis eteen ja sivuille pääni kanssa, pahoinvointi sylikaverina.

Oloistani huolimatta suosittelen ehdottomasti kaikkia jakamaan kyytejä. Jaettu kyyti on kaikille osapuolille win-win tilanne. On paljon ekologisempaa jakaa auto 6 henkilön kanssa, kun että jokainen ajaa oman autonsa kohteeseen. Ekologisuuden ohella, autossa voi tutustua uusiin ihmisiin, säästää rutkasti rahaa ja katsella maisemia. Maisemia, joita korkeuksista ei pystyisi ihastelemaan. Tämä matkustusmuoto säästi meiltä 220€ puhdasta cashia.

bulgaria2018.JPG

Ennen matkaa Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan, vietimme kaksi ensimmäistä yötä Nessebarissa. Nessebar on ihana pieni kylä, jonka vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Vanhassa kaupungissa oli tunnelmaa, arkkitehtuuria ja hyvää ruokaa. Kävimme drinkeillä ECO-Bar:issa, jonka sisustus oli perfect instagram material. Niin tunnelmallinen baari, että kirjaimellisesti tuijotin vieressä istuvaa pariskuntaa kateellisena. Nainen oli saanut punaisen ruusun mieheltä ja siinä ne imeskelivät menemään. Siinä vieressä istut sitten parhaan ystäväsi kanssa ja pohditte yhdessä, onko tämä huvittavaa, vai ainoastaan kiusallista.

Sofiassa olimme vuokranneet tämän airbnb asunnon, josta maksoimme yhteensä 30€/yö. Annan kaikki suositukset tälle kämpälle, jossa mahtuu hyvin majoittumaan kolme kaverusta. Yläkerran peilisali on täydellinen aamujoogalle ja alakerran keittiö toimii loistavasti kokkikolmoselle. Hauskinta tässä asuntovalinnassa oli se, että hostina oli sattumalta Marielan ja Rosin tuttava. Tämä selitti myös sen, miksi random airbnb asunnossa oli Marielan veljen vanha keikkajuliste.

Tässä vaiheessa matkaa olin pulittanut lennoista sen 60€ + 20€ automatkat + asuminen 50€= 130€. Halusimme pois rannikolta ennen kaikkea sen takia, että tarkoituksena oli tulla Sofiaan kuuntelemaan Kan Wakania. He järjestivät minifestarit yhdessä kaupungin isoimmista puistoista. Sisäänpääsy oli 12€ ja festarialueella maksoi viinipullo 9€. Tämä antaa osviittaa siitä, miten halpaa Bulgariassa oikeasti on. Festarit olivat mielettömät, vaikka huusin niin kovaa eturivissä, että menetin melkein ääneni. Tässä illan asu, jonka valitseminen oli tunnin prosessi (naiset, miksi vaatekriiseillään niin usein?!):

pinja_bulgariaratchet-4.JPG

pinja_bulgariaratchet-9.JPG

Vaatekriisteilystä viis, päädyin ensimmäiseen asuvaihtoehtooni. Tähän väliin muuten sellainen huomio, että Sofia on selkeästi eurooppalaistumassa nykyajalle. Viikonloppuna oli ihana ulkokirppis puistossa, jossa ihmiset myivät käsitöitä ja käytettyjä vaatteita. Kirpputoreja täällä ei kuitenkaan ollut nimeksikään, joten tuli säästettyä tässäkin rahaa. Ostin ainostaan ulkokirpparilta villiksen ja shortsit, joista maksoin muistaakseni 8€.

Kaupunkina Sofia on obviously erittäin Balkani maa painotteinen, eikä mielestäni suuresti eroa arkkitehtuuriltaan esim. Serbiasta. Kadut ovat suhteellisen likaiset, joka kulmassa “rakennetaan” jotain ja ihmiset ovat muotitiedottomia. Ei sillä, että ulkoisella habituksella olisi väliä, mutta täällä mennään tukka putkella ja päälle puetaan sitä mihin on varaa. Parempaa seppälää ei ole ja ihmisten tyylistä näkee hyvin heidän palkkatason. Täällä on iso kuilu köyhien ja rikkaiden välillä.

Bulgarialaisessa katutyylissä on kuitenkin monta yhdistävää tekijää, jotka esittelen teille nyt exclusively nimellä “BG starter package”. Miehillä tyylipakettiin kuuluu sheivatut kädet, trimmatut kulmat, komea kaljamaha, persvakoon asti nostetut shortsit, neitsyt maria tatuointi sekä siilitukka. Markkinat ovatkin sinkulle hulppeat, sillä 80% väestöstä näyttää samalta ja sitä voi rakastua jokaisen miehen samoihin ulkoisiin ominaisuuksiin.

Bulgarialainen nainen on kauneuden perikuva: jalkaan laitetaan kaikista korkeimmat horokorkkarit, tukka krepataan ylhäältä tuuhentamaan merenneito hiuksia ylöspäin, huulet rajataan vahvasti ja päälle puetaan kireimmät vetimet. Naiset ovat niin pynttäytyneitä ja toinen toistaan upeampia, että sitä ei voi kuin ihmetellä. Täällä on täysin miesten markkinat tai vaihtoehtoisesti sitä voi kääntyä viikonlopun yli lesboksi.

Mitä ruokaan tulee, tämä maa on kasvissyöjän paratiisi. Perinteinen Bulgarialainen keittiö on hyvin kasvispainotteinen ja vaihtoehtoja on roppakaupalla. Söin lähes päivittäin lemppariani Shopska salaattia, johon tulee sirene juustoa, maailman parhaita tomaatteja, paprikaa ja kurkkua. Rehellisyyden nimissä roudasimme juustoa kotiin asti tuliaiseksi, sillä niin hyvää se on. Shopskan lisäksi suosittelen maistamaan seuraavia ruokia: tikvichki (kesäkurpitsa), palneni zushki (täytetyt paprikat), bop (linssikeitto) ja Mishmash (paistettu paprika, tomaatti ja kananmuna).

Yllätyin, miten paljon tuoreita kasviksia ja etenkin pinaattia keittiössä käytetään. Kun vertaan Bulgarialaista ja Serbialaista ruokaa toisiinsa, ensimmäinen voittaa heti kasvistarjonnallaan. Serbiassa ei todellakaan ollut tällaista valinnanvaraa, eikä keittiö edes ymmärtänyt sanaa “vegetarian”. “But you can eat chicken, no?” oli minulta yleisin kysytty kysymys, kun kerroin olevani vege. Niin kuin kana ei olisi lihaa siinä missä possukin? Jotta sinä voisit välttyä huonoilta ruokakokemuksilta, alla kolmen kasvissyöjän hyväksi testaamat raflat Sofiassa:

5x ravintolavinkkiä Sofiaan

The little things on nimensä veroisesti keskittynyt pienen pieniinkin yksityiskohtiin. Sisustus on kuin tulevasta unelmakodistani ja tunnelma kaksikerroksisessa ravintolassa selittämättömän ihana. Ruoka oli kohtalaista, mutta ei taivaallista. Tilasimme munakasta, hummusta ja kikhernepaistosta. Hummus oli suussa sulavaa, mutta en ajatellut tilausta tehdessäni sen papupainotteisuutta. Näin pavun kuvia vielä unissakin (lue pöntöllä). Tänne kannattaa tehdä pöytävaraus ja varautua reissun suurimpaan laskuun. (Pääruoka 8-10€)

Rainbow factory menee kategoriaan “perfect instagram food photoshoot spot”. Näitä löytyy kaupungista kaksi kappaletta, joista itse kävimme täällä. Rainbowsta saa viikonloppuisin valita viidestä eri annoksesta omansa ja mix-matchata niistä brunssin. Päädyin valitsemaan french toastit, omeletin ja itse tehdyn juoman. Näille tuli hintaa 8€, joka sekin on Bulgarian hintatasossa paljon. Tämä kahvila meni mun silmissä reissun top kolmoseen, sillä täällä kävi ne kaupungin ainoat (lue 20% out of BG starter package) kuumikset.

Mi Casa jäi mieleen tunnelmallaan. Ihana miljöö, asiakaspalvelu ja viinivalikoima. Jaoimme alkupalaksi ison tapas lautasen ja pääruoaksi söin muistaakseni pastaa. Paikka on hyvin suosittu, joten pöytävaraus on suositeltavaa. Saimme hyvällä tuurilla terassipöydän kiireaikaan, joka on klo 19-21 välillä. Pariskunnat suunnatkaa tämne nauttimaan toisistanne!

Divaka ravintoloita löytyy kaupungin ytimestä kolme. Kannattaa valita sellainen yksilö, jossa pääsee terassille syömään. Fiilikseltään divakat vaihtelevat nimittäin aika paljonkin. Täältä saa perinteisiä Bulgarialaisia ruokia erittäin hyvään hintaan. Vaikka en normaalisti ole ketjutyttö, haluan liputtaa tämän ravintolan puolesta. Tämä on perus varma valinta, kuten Fafa’sin pita ja bataattiranut baarin jälkeen.

Happy Bar & Grill on myöskin ketjuravintola, joita löytyy kaupungista useita. Kävimme täällä kerran syömässä darrasushia ja pakko myöntää, että toimii. Toinen toistaan lyhyemmät punaiset minimekot päällä tarjoilijat kipittivät tilauksia. Tänne töihin pääsyyn on varmasti naamaraja, joka ärsytti minua. En myöskään kokenut raflaa järin autenttiseksi, mutta halusin nostaa sen esille hyvän hinta-laatusuhteensa vuoksi. Paikkaa voisi verrata esim. Vapiano – ketjuun sen kulta-aikoina.

Lue myös vertailun vuoksi: Kasvisravintolat & nähtävyydet -Belgrad, Serbia

 5x What to do in Sofia?

Pancharevo järvi sijaitsee kevyen 30min ajomatkan päässä Sofiasta. Sinne voi reissata puoleksi päiväksi melomaan ja nauttimaan aurinkoisesta säästä. Taksi maksaa tänne about 8€/suunta, mutta me saimme ilmaisen kyydin. Määränpäässä on yksi kauppa ja ravintola, joista saa pientä safkaa semihalvalla. Ainut miinus on se, että järvi on saastunut ja uiminen kiellettyä.

Vitosha vuorelle pääse bussilla, joka maksaa 1,50€ suunta. Matka vuoren alkupäähän kestää 30min ja ylös saakka n. 45min. Bussi kulkee ylös ainoastaan turistisesonkina, joten jouduimme liftaamaan vuoren huipulle. Takseja ajoi kuitenkin ohitsemme kokoajan, joten halukkaat pääsevät varmasti ylös saakka. Vuorella on yksi ravintola ja erilaisia kävelyreittejä. Täällä vierähtää helposti tunnit ja viileän ilmaston vuoksi kannattaa varata takki mukaan jopa kesällä. Tämä on täydellinen paikka joogalle ja ajatusten nollaamiselle.

Päivä uima-altaalla oli ehdottomasti +28 asteen helpotus. Ajoimme ensiksi hieman kaupungin ulkopuolelle Raffy bar & Gelato Pool:ille, mutta suruksemme paikka oli suljettuna. Vaihdoimme happy beach nimiselle altaalle, jonne maksoi 5€ sisään. Altaan vesi oli jäätävän kylmää, joten sinne sai hukutettua darrahiet. Oli ihanan rentouttavaa käydä uimassa ja nauttia säästä Sofian keskustassa. Näin sai yhdistettyä kivasti rentoa auringonottoa ja kaupunkielämää.

Chalga musiikki on kuultava ja koettava kerran elämässään. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä clubilla oli Bulgarian suosituimman chalga genren esiintyjä. Paperiliinat lensivät ilmaan, rummun soittajat säestivät ja puolialastomat naiset tanssivat. Chalgaa ei voi selittää sanoin, se on koettava itse.

Free walking tours, eli ilmaiset kävelykierrokset kaupungissa ovat jokaisen pennin kiristäjän unelma. Me osallistuimme graffiti kierrokselle, jossa saimme tietää tämän taidelajin historiasta ja nähdä kaupungin mageimmat katupiirrokset. Kierroksen järjesti Sofia Graffiti Tour ja maksoimme tunnin kierroksesta 2,5€. Ideana onkin, että jokainen voi tipata vapaasti haluamallaan summalla. Raha käytetään puhtaasti yhteisön hyväksi. Iso peukku tälle tourille!

Paljon tuli tosiaan tehtyä viikossa ja rahaa paloi muutama satanen. Söimme halvalla, mutta Sofian selkeästi hintavimmissa paikoissa. Uskon, että jopa 150€ budjetti on realistinen Bulgariassa, sillä kaikki on niin edullista. Tällä summalla voi syödä ulkona kaksi kertaa päivässä ja toteuttaa kaikki yllä mainitsemani aktiviteetit.

Raha ei ole este reissuille. Oma mieli on esteenä ja sen aiheuttamat jossittelut. Halvallakin pystyy lentämään, toteuttamaan ja nauttimaan. Asenne kaikessa on hiton tärkeä, sillä totuus reissamisessa on paljon enemmän kuin kauniit kuvat. Matkustaminen palkitsee itseäni niin paljon ja antaa boostia arkeen.

ps. Oletteko huomanneet, että käytän instassa häshtägiä #pinaycocovinkit, sekä #pinaycocotravels? Linkkaan näin kuvia reissuilta ja vinkkailen oppeja matkojeni varrelta. Toivon, että tekin tägäilette reippaasti omia kuvianne, niin pääsen näkemään konkreettisesti onko mun vinkeistä ollut teille hyötyä in-real-life.

Seuraavaa lomaa suunnitellen, Pinja

181 Comments

 1. Pingback: NFL Jerseys
 2. Pingback: slot machines
 3. Pingback: delineado simple
 4. Pingback: levitra price
 5. Pingback: levitra generic
 6. Pingback: vestidos de hadas
 7. Pingback: levitra coupon
 8. Pingback: vintage strik
 9. Pingback: Yeezy 350
 10. Pingback: Buy cialis online
 11. Pingback: walmart pharmacy
 12. Pingback: z eur na koruny
 13. Pingback: billige sko m忙nd
 14. Pingback: cialis 10 mg
 15. Pingback: cabelo natura
 16. Pingback: ed medication
 17. Pingback: Uggs Official Site
 18. Pingback: Nike Air Max 270
 19. Pingback: fla拧ka party hra
 20. Pingback: saltea escara pret
 21. Pingback: stetson kapelusz
 22. Pingback: generic cialis
 23. Pingback: Human Races
 24. Pingback: Nike Outlet Store
 25. Pingback: Yeezy 380
 26. Pingback: buy sildenafil
 27. Pingback: buy chloroquine
 28. Pingback: viagra information
 29. Pingback: artikel akku
 30. Pingback: prodej hra膷ek
 31. Pingback: zara homme parka
 32. Pingback: city mini w贸zek
 33. Pingback: calze a gambaletto
 34. Pingback: asics lyte 3 sale
 35. Pingback: pokrovne plo膷e
 36. Pingback: gabarit ryanair
 37. Pingback: viagra in action