Köyhyys on ikuista, rahattomuus väliaikaista

Köyhyys koetaan korvien välissä, eli mielessä. Normaali työssäkäyvä ihminen voi tuntea olevansa köyhä, vaikka hänellä olisi vakituinen työpaikka. Säännölliset tulot, eivät poista ajatuksia köyhyydestä, jos suhtautuminen rahaan on vinksahtanut. En puhu nyt tekstissä absoluuttisesta köyhyydestä. Näen asian niin, että jos suhtautuminen rahaan ei ole kunnossa, ei ole väliä paljonko ihminen tienaa, sillä hän tuntee aina olevansa köyhä. On mentävä ihmisen juurelle ja keskityttävä siihen, mistä tunne köyhyydestä johtuu.

Myös oma ongelmani on vuosien varrella, niin työelämässä, kuin eri elämäntilanteissa, ollut rahattomuus. En ole kyennyt hallitsemaan ja tasapainoittamaan menojeni ja tulojeni virtoja. Olen oppinut käsittelemään rahaa, kun sitä ei ole ollut. Näin raha on minulle nykyään hyvin neutraali asia, josta puhuminen tuottaa nautintoa. Näin se ei ollut ensimmäiseen työpaikkaani marssiessa. Silloin laitoin palamaan kaiken, mitä tilille ropisi. En tiennyt paremmasta. Mittasin myös menestystä rahalla.

Mitä tulee rahattomuuteen, se ei ole täysin päätettävissä oleva tilanne. Rahattomuus on väliaikaista ja tekemällä oikeita päätöksiä, se pysyykin väliaikaisena. Onko rahasta puhuminen sulle vaikeaa? Kuuntelin nonsenpodin rahajaksoa ja siitä inspiroituneena, halusin kirjoittaa jälleen kerran rahasta. Valitsin sattumanvaraisesti kaksi viikkoa mun nettipankista ja katsoin, paljonko rahaa kyseisinä viikkoina on kulunut. Tekstin lopussa on käytännön vinkkejä siihen, miten säästää rahaa.

Kahden viikon rahapäiväkirja

Ensimmäinen random viikko oli 22.10-28.10, jolloin vingutin korttia yht. 14,45€. Tästä summasta 3€ oli parkkimaksua ja loput 11,45€ pieniä ruokakauppa ostoksia. Oon selkeästi elänyt muiden siivellä, tai ainakin hyödyntänyt muiden ruokapöytiä, kun summa jäi näin pieneksi. En muista tätä kyseistä viikkoa, mutta en varmasti olisi säästellyt ruokakaupassa, ellei olisi ollut pakko. Mä nimittäin rakastan ruokaa ja laitan siihen aina vaikka viimeisetkin pennoset.

Toinen aikaväli, jonka nappasin tarkasteluun, oli 31.12-6.1. Järkytyin semistin tämän viikon summasta, joka oli hulppeat 301,30€. Miten voin tuhlata näin paljon rahaa yhden viikon aikana? Tästä summasta 97€ oli mennyt lasketteluun ja loput 204,30€ sekalaisesti ruokakauppaan, baareihin ja ravintoloihin. Tällä viikolla olin käynyt kahdesti hesessä (??), Dublinerissa, Maxinessa ja Hartwall Areenalla. Kyseessä on ollut siis aika vauhdikas vuoden vaihtuminen ja siitä palauttelu.

Näitä molempia viikkoja yhdisti, hyvin pienet 0,50-5€ korttiostokset. Tiesin kyllä, että ostokäyttäytymiseni on hyvin spontaania ja ostokykyni pientä. En taloudellisesti pysty tekemään suuria ostoksia, joten kulutan pieniä summia useammin. Tämä käyttäytyminen kumpuaa paljon siitä, että olen tottunut saamaan palkan kahden viikon välein. Näin palkka on aina kerralla vähän pienempi ja laskujen jälkeen, mietin tarkkaan, miten rahat kulutan. En tee isoja ostoksia hetken mielijohteesta, sillä minulla ei ole hairahduksiin varaa.

Tulot ja menot

Aikaväli 31.12-6.1 oli siitä poikkeuksellinen, että minulla oli vielä hyvin säästöjä jäljellä. Sain joulukuussa 1400€ veronpalautuksia, jotka mahdollistivat laskettelun ja muut illanvietot. Säästöt hupenivat tammikuun aikana ja tienasin helmikuussa 740€. Tästä summasta 440€ tuli työttömyystuesta ja 300€ osa-aikatöistä. Pakolliset laskuni kuukaudessa ovat luottokortin lyhennys 50€, opintolainan lyhennys 100€, bussikortin lataus 50€, blogikulut 100€ ja muut kulut 125€. Laskut vievät 425€/kk, joten lyhyellä matikalla 740-425 = 315€ käyttörahaa.

Ensi kuussa maksan myös koiravakuutusta 150€ ja matkavakuutusta 50€. Tällaisia isompia laskuja tulee noin kolmen kuukauden välein ja mietin etukäteen, miten ne pystyn maksamaan. Toisinaan joudun siirtämään eräpäivää. Normaalisti vuokranmaksu vie isoimman siivun palkasta. Tähän asti olen maksanut vuokraa 450€ kuukaudessa, joten minulle on jäänyt hyvin extrarahaa esim. matkustamiseen. Koen, että 875€ laskuineen päivineen on ollut pieni summa siitä, että laskut ja vuokra on kuitattu.

Vinkkejä pennin venyttämiseen

Jos olet normaali työssäkäyvä ihminen, sinun ei varmasti tarvitse lukea seuraavia kohtia. Suosittelen säästämistä toki kaikille, mutta eniten vinkeistä hyötyy pienituloiset/velkaantuneet/pennin venyttäjät. Vinkkejä pienillä tuloilla pärjäämiseen:

  1. Säästä kuitit ja pidä kirjaa menoista
  2. Suunnittele etukäteen menot ja tulot, siirrä tarvittaessa laskun eräpäiviä
  3. Vähennä kaupassa käyntien määrää (yritän)
  4. Tee ruokaa isoissa määrissä valmiiksi pakastimeen ja vältä valmisruokia
  5. Jätä alkoholi, tupakka ja etenkin ulkona syöminen
  6. Pyöräile, kävele ja älä todellakaan autoile
  7. Sovi ruokatreffit sukulaisten/ystävien luokse, jossa voitte jakaa ruokakauppamenot

Puhu avoimesti siitä, että rahaa ei juuri nyt ole. Tämä on ehkä kaikista kohdista tärkein ja vaikein. On vaikea myöntää olevansa persaukinen, tiedän kyllä. Mutta jos jatkuvasti suostut kahvilatreffeille ja ravintolakeikoille, et yksinkertaisesti pärjää pidemmän päälle. Kulissien ylläpito syö lompakon lisäksi omaa hyvinvointia ja lopulta sinä itse kärsit. Ole rehellinen ensin itsellesi ja sitten muille.

Puhun omasta tilanteestani avoimesti, koska mua ei rehellisesti kiinnosta, mitä muut ihmiset ajattelevat mun taloudesta. Mulle riittää se, että mun läheiset tietävät missä mennään. Tiedän myös, että rahattomuuteni on väliaikaista ja kuka vaan, koska vaan, saattaa joutua samaan tilanteeseen. Koskaan, ei koskaan, voi ennustaa huomista. Ja koska taloudelliset vaikeudet ovat inhimillisiä, pyritään puhumaan niistä, niin kuin ihminen puhuu ihmiselle.

Oletko sinä ollut koskaan tilanteessa, jossa joudut laskemaan itsellesi viikkobudjetin? Miltä se tuntui ja mitä siitä opit?

Lue myös:

Pinja Mitrovitch (2)Piña y coco -blogi somessa FACEBOOK / INSTAGRAM

contact@pinaycoco.fi