Koiran laihdutusprojekti

Jo pelkkä otsikon kirjoittaminen riipaisee syvältä sisältä. Koiran laihduttaminen on aina omistajan tehtävä ja vaatii sitoutumista. Koira ei lihoa itsestään (ellei sillä ole sairautta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta). Meidän koiramme on lihonut kuluneen 7kk aikana 2,2kg. Pancho on painanut koko ikänsä alle 6kg ja nyt viime lääkärikäynnillä, vaaka näytti 8,2kg. Luku pelästytti todella paljon.

Koira on siis ottanut 1/3 lisää alkuperäiseen painoonsa, emmekä me ole edes huomanneet sitä. Miten en ole voinut huomata painonnousua aikaisemmin? Tämä tuli meille ilmi torstaina, kun Pancholle tehtiin eläinlääkärissä kattava terveystarkastus. Kleinspitzejä on kooltaan pienempiä ja suurempia, mutta näin suuri painonnousu ei ole terveellistä. Sanotaan, että koiralle sopiva paino, on se, jonka se on saavuttanut 2 ikävuoteen mennessä.

Pancho on nyt 5,5 vuotias ja painanut täyskasvuisesta saakka 5,5-6kg. Terveystarkastuksessa ei löydetty selkeää syytä yllättävälle painonnousulle. Pancholta otettiin laajimmat mahdolliset verinäytteet, jotka lähetettiin laboratorioon tutkittavaksi. Lupaan palata teille tutkimuksista, kun saan lisätietoa. Totta kai toivon yli kaiken, että koiralta ei löydetä mitään vakavaa, joka on buustannut painonnousua. Terveen koiran laihduttaminen on pitkä tie, mutta täysin mahdollinen kulkea.

Rupesin todella miettimään, millaisia muutoksia Panchon elämässä on tapahtunut. Ensinnäkin, Pancho kastroitiin kemiallisesti joulukuussa 2018. Sain vasta nyt tietää, että kemiallinen kastraatio voi hidastaa koiran aineenvaihduntaa jopa 50%. Näin ollen, ruokavalion suhteen olisi pitänyt olla tarkempi ja ulkoilua lisätä. Me vähensimme ulkoilua, sillä Pancho ontui, eikä jaksanut vanhaan malliin. Annoimme myös ruokaa hieman enemmän, sillä koira söi ensimmäistä kertaa normaalisti, eikä ollut pihi.

Näiden kahden asian, eli vähäisemmän liikunnan ja kasvaneen ruokahalun myötä, Pancho on lihonut. Mikään vajaatoiminta ei selitä yksiselitteisesti painonnousua. Kastraation jälkeen, sain pian tietää olevani raskaana. Lenkit lyhenivät entisestään, sillä nukuin suurimman osan päivästä. Reissasin myös keväällä paljon, joten Pancho oli hoidossa ja sai varmasti hyvän määrän herkkuja. Koiran hyvinvointi jäi monen asian summana toissijaiseksi. Ymmärrän sen nyt.

Olemme aloittaneet Panchon kanssa tiukan ruokavalion ja lisänneet liikunnan määrää. Koiran laihduttamisessa ei ole mitään oikotietä onneen, vaan kuten ihmistenkin kanssa, pitkäjänteisyys vie pidemmälle. Haluamme parantaa Panchon yleisvointia ja jaksamista, jotta se saa elää kanssamme mahdollisimman pitkään. Toivon, että uneliaisuus, laiskuus, kuorsaaminen ja hengästyminen vähentyvät. Rakastan tuota karvapalleroa yli kaiken, enkä voi uskoa, että olemme saattaneet päästää toisen lihomaan noin.


Taulukko: sopiva laihtumistahti koiran painoon suhteutettuna (Lähde: Musti ja Mirri)

Onko teillä kokemuksia tai vinkkejä koiran laihduttamisesta?