Hypnobirthing eli hypnosynnytys – Syvärentoutuminen synnytyksessä

Hypnosynnytysvalmennuskurssi: Greta Rossi

Kiitos ja kunnia, tänään käsittelemme yksityistä hypnosynnytys valmennusta, jonka puolisoni kanssa kävimme raskauden viimeisellä kolmanneksella. Olen pohjustanut ajatuksiani synnytyksestä aikaisemminkin ja viimeisempänä kirjoitin teille synnytykseen valmistautumisesta. Hypnosynnytys kantautui korviini ensimmäisen kerran doulani suosittelemana. Lähdin heti innokkaana etsimään tietoa hypnosynnyttämisestä ja valmennuskursseista.

Ensimmäisen kerran kun kuulin sanan hypno, mun mieleen tuli sirkuksessa näkemäni “lavahypnoosi”. Ajattelin kellon heilutusta nenän edessä, jonka jälkeen ihminen vaipui toiseen tietoisuuteen, josta hänet herätettiin hetken kuluttua. Todellisuudessa, tuohon rentoutuneeseen tilaan, voi päästä esim. autoa ajessa. Kun ajantaju vain yksinkertaisesti katoaa. Hypnosynnytys ja syvärentoutuminen on nimenomaan tietoisesti aiheutettu rentoutuksen tila, eli hypnoosi. Koska se tuntuu niin hiton hyvältä, pilvenhattara taivaalta. Itse vertaisin tuota rentoa olotilaa juoksijan taivaaseen, jolloin kaikesta tulee kevyttä, mutta tietoista.

Askel askeleelta juoksu sujuu nopeammin, tuntuu kuin lentäisin. Jalkani vispaavat vierekkäin kohti päämäärää, minä ohjaan niitä. Kivut häviävät ja tuntuu siltä, kuin juoksisin huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Sellainen on juoksijan taivas. Ja siihen vertaan parhaillaan hypnosynnytystä. Tai tässä mielessä harjoituksia, joita olen tehnyt hypnosynnytysvalmennuksessa. Uskon, että parhaimmillaan harjoittelu vie kohti leijailevaa tilaa ja syvärentoutumista synnytyksessä. Rentoutuneessa tilassa on mahdollista käsitellä huolia, pelkoja ja epävarmuutta paremmin.

Rentoutuminen on synnytyksessä kaiken a ja o. Vaikka se voi olla vaikea myöntää itselle, sillä kipujen ollessa kovia, rentoutuminen voi olla kaukana siitä mielentilasta, jossa synnyttäjä on. Sen vuoksi, harjoitus ja valmistautuminen on tarpeen. Rentoutunut synnyttäjä auttaa supistuksia kulkemaan omaa polkuaan, ja avaamaan kohdunsuuta luonnollisesti. Näin lapsi työntyy synnytyskanavassa alaspäin. Kun keho on rentoutunut, supistukset tehoavat paremmin. Ja vaikka kuinka vaikea se on uskoa, rentoutuminen helpottaa kipua. Näitä hengitystekniikoita harjoitellaan kurssilla ja niistä voi ammentaa itselleen mieluisat.

Hypnosynnytys on kaikessa kauneudessaan valmistautumista synnytykseen. Sen voi tehdä yksin tai yhdessä, mutta eniten se antaa, doulan tai puolison kanssa jaettuna. Hypnosynnytys on tietoa, välineitä, menetelmä ja tapa ajatella synnytyksestä. Se ei ole siis tietynlainen synnytys, vaan lähinnä metodi ja menetelmä, joka tarjoaa synnyttäjälle ja puolisolle tärkeitä tukivälineitä. Myöskin haluan sanoa sen, että hypnosynnytys ei ole mikään hippien keksimä juttu luonnonmukaiseen synnytykseen. Kurssin oppeja voi yhtä lailla hyödyntää, synnytti sitten kotona tai sairaalassa, ilman lääkkeellistä kivunlievitystä tai koko tarjonnan kera.

Minä kävin yksin nettivalmennuskurssin ja yhdessä puolisoni kanssa synnytysvalmennuskurssin Greta Rossin kanssa. Nettivalmennus ja synnytysvalmennus täydensivät toisiaan. Joskin sain huomattavasti enemmän kasvokkain työskentelystä. Se on vain se tapa, jolla itse opin parhaiten! Greta on ihmisenä aivan mielettömän valovoimainen ja hänen ääntään voisi kuunnella loputtomiin. Kun Greta luki meille rentoutumisharjoituksia, nukahdin molemmilla kerroilla ensitekstien alkaessa. Jotenkin Gretan äänensävy, yhdistettynä harjoitukseen, tuo sellaisen syvän rentoutumisen tilan.

Tuon tilan ja hetken, jos voisi taltioida hillopurkkiin, sen tekisin! Koska se on juuri se syvärentoutunut tila, jonka haluan viedä mukanani synnytyssaliin. Mutta koska mieli on niin ihmeellinen, se muistaa opit harjoitusten kautta. Mieli on yksinkertainen, se uskoo sen, mitä sille toistetaan. Mutta mieli tarvitsee tsemppiä ja harjoitusta, toistoja. Mindsetin muuttuminen vie aikaa, tutkitusti noin kuukauden verran. Sen vuoksi Gretan järjestämä valmennus kestää viisi viikkoa, eikä yhden viikonlopun verran.

Hypnosynnytysvalmennuskurssin sisältö

Olennainen osa valmennusta on positiiviset voimalauseet, eli affirmaatiot. Näitä harjoitellaan kurssilla, mutta niiden harjoitteleminen yksin kotona luo harjoitukselle vankan pohjan. Sen vuoksi suosittelenkin ehdottomasti, viemään kurssilta opitut asiat kotiin ja toistamaan harjoituksia päivittäin. Ei jokaista, mutta itselleen mieleisiä harjoituksia. Tämä vie päivästä 15min, mutta kantaa hedelmää pitkälle synnytykseen. Olen itse ottanut voimalauseista päivittäisen askareen. Iltaisin kun suljen silmät, käyn affirmaatioita läpi, samalla toistaen niitä, joko ääneen tai mielessäni.

Synnytyksen käynnistyessä, ajattelin kirjoittaa lemppari voimalauseeni, meidän liitutaululle. Se varmasti antaa uskoa ja toivoa, supistusten edetessä ja voimaantuessa. Positiivisten mietelauseiden lisäksi, kurssilla saa todella kattavaan tietoa synnytyksestä ja sairaalakäytänteistä. Greta on myös doula ja tietää todella neljän lapsen äitinä, miten erilaisia synnytykset voivat olla. Hän osaa tukea niin, ensisynnyttäjää, kuin uudelleensynnyttäjää. Hypnosynnytyskurssilla käydään läpi ensihetkiä vauvan kanssa ja tehdään yhdessä harjoituksia.

Kuten sanoin, tässä mielen matkassa, harjoitukset on hyvä viedä valmennuksesta kotiin. Mielestäni on loistavaa, että kurssia ei järjestetä viikonloppu kurssin muodossa, vaan se vaatii osallistujalta enemmän sitoutumista. Koska ei mikään oppi iskostu päähän kahden kerran luennoilla. Kotiläksyt tuli ainakin itsellä tehtyä ja niistä yksi olikin synnytystoivelistan kirjoittaminen. Tämä esittelykirje annetaan kätilölle sairaalassa ja se on juuri minun näköiseni. Mainitsin kirjeessä, että olen käynyt hypnosynnytyskurssin. Koska monet kätilöt osaavat näin suhtautua minuun synnyttäjä eri tavalla, kuin ilman minkäänlaista harjoituspohjaa.

Tulen jakamaan tuon synnytystoivelistan teidän kanssa erillisessä postauksessa. Sanoisin, että kaikista parasta tässä kurssissa oli se, että puolisoni osallistui siihen. Keskityimme yhdessä synnytykseen ja siitä tuli meidän yhteinen matka. Ei pelkästään, minun ja vauvan matka, vaan vahvasti myös puolisoni matka. Saimme välineitä synnytykseen ja myös ajatuksia vanhemmuuteen. Opimme rentoutumaan yhdessä ja teemme rentoutumisharjoituksia yhä yhdessä kotona. En ole koskaan, koskaan, nähnyt miestäni niin rentoutuneena, kuin tuolla hypnosynnytyskurssilla.

Valehtelisin jos väittäisin, että olisin valmis synnytykseen ilman tätä kurssia. En todella olisi! Tämä oli enemmän, kuin osasin raskauden alkumetreillä toivoa. Jopa ystäväni ovat kehuneet ja sanoneet minulle, miten ylpeitä he ovat. He myös vitsailivat, että synnytykseen ei varmasti voi olla tämän valmistautuneempi, kuin mitä me olemme. Ja se on varmasti totta. Tähän on käytetty rahaa, aikaa ja uskoa. Mutta, mitä sitä ei lähestyvän synnytykseen eteen tekisi? Vauvan ensimmäisen syntymäpäivän kunniaksi? On harjoiteltava, jotta tavoitteisiin pääsee. Synnytyskokemus, sitä ei voi millään maailman rahalla ostaa.

ALEKOODI PIÑA Y COCO BLOGIN LUKIJOILLE

  • Mainitsemalla Pinaycoco -blogin varauksen yhteydessä, saat kurssin hintaan 290€ (ovh 340€)
  • Tarjous on voimassa blogin lukijoille vuoden 2019 loppuun asti!
  • Varaukset tämän yhteydenottolomakkeen kautta
  • ..tai soittamalla 045 6720918 | greta@gretarossi.fi
  • Instagramissa: @doulagreta

psst! Seuraava valmennuskurssi alkaa marraskuussa. Jotta tunnelma on rauhallinen ja turvallinen tunteille, ryhmäkoko on pieni. Seuraavaan alkavaan kurssiin on vain muutama paikka vapaana! Valmennus ryhmä- että yksilö-/parivalmennuksena. Paikkana toimii Yhdessä – Äitiys- ja perhepalvelut, Turussa. Osoite on Kutomonkatu 3. (Tämän kurssin vuoksi ajaisin Turkuun kuukauden ajan viisi kertaa, koska vain! Loistava get-a-way Helsingin vilinästä)