Herkät masukuvat – heittäydyin kameran edessä

Jännittää, pelottaa ja epäilyttää. Pitäisikö minun varata raskauskuvaus? Näin pohdin raskauden keskivaiheilla. Rehellisesti, jos minulta kysytään nyt jälkikäteen, niin ehdottomasti! Muutokset kropassa ovat jotain niin voimaannuttavaa ja suurta, että itse en jättäisi raskauskuvia mistään hinnasta ottamatta. Se fiilis raskauskuvauksen jälkeen, on jotain sanoinkuvaamatonta. Kunnon endorfiiniryöppy!

Ymmärrän silti, että monelle odottavalle äidille, muuttuva keho, voi olla vaikea hyväksyä. Muutokset kropassa lähtevät jo raskauden ensimetreiltä. Alkuraskaus onkin usein, fyysisesti raskainta aikaa. Vaikka maha ei tuolloin kasva silmissä, keho tekee valtavasti töitä vauvan hyvinvoinnin eteen. Kun siirrytään toiselle kolmannekselle, masu rupeaa hiljalleen pyöristymään. Toiset puhuvat siitä, miten raskaus saa odottavan äidin kukoistamaan. Pregnancy glow, eli raskausajan hehku, on varmasti tunnetuin termi. Ja tuo hehku, jos joku, välittyy raskauskuvauksissa.

Oma masuni otti kasvupyrähdyksen siinä +26 raskausviikon jälkeen. Vauvavatsat ovat yksilöllisiä, kuten me odottavat äiditkin. Itse kävin raskauskuvauksessa raskausviikolla 33, jolloin nämä ihanat kuvat on otettu.  Näissä kuvissa masuni on jo muuttanut muotoaan ja poika laskeutunut lähtökuoppiin. Sen huomaa masun muodosta, sillä maha on selkeästi laskeutunut alaspäin. Kuin painovoiman vietävänä. Jos olisin käynyt kuvauksissa aikaisemmin, olisi masu osoittanut enemmän “eteenpäin” ja sen korkein kohta, ollut vielä ylempänä.

Raskauskuvaus onkin hyvä varata hyvissä ajoin, ennen laskettua aikaa. Ihan aluksi, kannattaa miettiä, haluaako kuvauksen toteuttaa ulkona vai sisällä. Itse halusin ehdottomasti kuvata ulkoilmassa, sillä olen hyvin maanläheinen ihminen. Minulle elementtinä, maa ja vesi, ovat voimaannuttavia. Nämä raskauskuvat on ottanut, odotusajan kuvauksiin erikoistunut Erika Lindström. Meitä yhdistää Erikan kanssa rakkaus luontoa kohtaan, jooga ja kasvisruoka. Näistä aiheista saimmekin hyvin jutun juurta, kun tapasimme Erikan studiolla.

Mistä siis lähdin liikkeelle raskauskuvauksen varaamisessa? Otin yhteyttä Erikaan ja kysyin, olisiko hänellä vielä vapaita aikoja elokuulle. Tuossa vaiheessa olin jo hieman myöhässä varauksen kanssa, sillä olin jo raskausviikolla 28. Suosittelenkin ehdottomasti varaamaan kuvauksen hyvissä ajoin. Onneksi saimme aikataulut sopimaan ja sovimme ensimmäisen tapaamisen Erikan studiolle. Siellä minua odotti ihanat naposteltavat ja aurinkoinen vastaanotto.

Juttelimme aluksi toiveistani kuvauksien suhteen. Kuinka monta asukokonaisuutta kuvaisimme, missä ja milloin kuvaukset voisi toteuttaa. Päädyimme kolmeen eri asuun, sillä halusimme viestiä kaikilla asuilla, hieman eri tunnelmaa. Minulle oli tärkeä tuoda kuvauksiin a) temperamenttiani, b) maanläheisyyttä ja c) omien rajojen rikkomista. Näin kolme valitsemaamme kuvausasua, ovatkin hyvin erityyliset. Kaikista niistä välittyy minulle tärkeät arvot ja tunnelma.

Vaatteiden valitseminen etukäteen oli ihanaa. Erika suunnittelee ja neuloo itse villapaitoja kuvauksiin. Kaikki hänen kuvausvaatteensa ovat rakkaudella valittuja ja ne korostavat täydellisesti raskausmahaa. Sillä olimme valinneet kuvausvaatteet etukäteen, pystyin kuvaustilanteessa keskittymään nauttimiseen. Kuvaustilanne oli omaa aikaa minulle, sillä en joutunut kotona stressaamaan vaatteiden valintaa. Sain turvaa siitä, että tiesin millaiset vaatteet minulla on kuvauksissa ja olin päässyt kokeilemaan niitä etukäteen.

Valitsin myös luonnollisen lookin, vaatteiden mukaan. Käytännössä tein yksinkertaisen 15min meikin ja kiharsin hiuksiani hieman. Lisäsin kuvaustilanteessa huulipunaa, sillä näin tunsin oloni vielä kotoisammaksi. Ja se onkin kaikista tärkeintä, että kuvattavalla on hyvä olla kameran edessä. Minua jännitti tavata Erika ensimmäisen kerran, mutta kun tapaaminen meni niin luontevasti, ei itse kuvaustilanne enää jännittänyt. Tuntui, kun kuvaisin vanhan ystävän kanssa.

Erika otti toiveeni huomioon, esimerkiksi asentojen ja liikkumisen suhteen. Kerroin myös, että en pidä kainaloistani, että ne ovat minun heikkokohtani. Tuntui, että jo kuvauksen aikana rentouduin ja valmiit kuvat nähtyäni, en enää ajatellut yhtä rumasti kainaloistani. Ajattelin lempeästi, että ne ovat osa kehoani. Minulle oli kuitenkin hyvin tärkeää se, että pystyin avoimesti kertomaan epävarmuuksistani. Tuntui, että en ole niiden kanssa yksin. Ja samalla korostimme parhaita puoliani ja keskityimme mahan kuvaamiseen. 

Kaikki kuvat: Erika Lindström Photography

Sain vielä kuvauksien päätteeksi itselleni lahjan, jossa oli Erikan kutomat villasukat, minulle ja vauvalle. Tämä oli aivan ihana ja liikuttava lahja. Tuntui, että hän välitti aidosti minusta. Koin oloni hyvin turvalliseksi läpi kuvauksien, sillä en vain kävellyt ammattilaisen kuvattavaksi, ilman kunnon suunnittelua. Näin sen pitäisikin aina olla ammattikuvaajan kanssa, turvallista ja nautinnollista.

Jos mietit vielä, onko raskauskuvaukset sinun juttusi, laita reippaasti Erikalle viestiä. Kaikki kiitos ja kunnia Erikalle, joka taltioi näihin upeisiin kuviin, pyöreän vatsani ja sen sisällä kasvavan poikamme. Alla vielä Erikan yhteystiedot ja linkki tämän vuoden vapaisiin kuvausaikoihin!