Alkava äitiysloma faktoina – Paljonko tukea saan?

Näin on tullut taas yksi viikko päätökseensä ja kello näyttää 20:21
sunnuntai-iltana. Tuntuu, että vuorokauden tunnit, eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Samaan aikaan, on niin monta projektia, johon haluaisin tarttua, vakituinen työsuhde ja koiran laihdutusprojekti. Tänään on tasan kuukausi äitiyslomani alkuun, joka tarkoittaa vajaata neljää viikkoa töitä. Hullua! En malta odottaa, että saan keskittyä täysillä blogiin, vlogiin ja vauvan tuloon. Huom, etenkin tässä järjestyksessä, haha.

Alkava äitiysloma tarkoittaa konkreettisesti tukien hakemista. Ensimmäinen askel on käydä neuvolassa ja toimittaa raskaustodistus kelaan. Todistus myönnetään, kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää, eli noin 5 kuukautta. Äitiysavustusta ja tukia pitää hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Äitiyslomalla tarkoitetaan sitä, että äiti on kotona lapsen syntymän aikoihin ja sen jälkeen. Äitiysloma koostuu neljän kuukauden äitiysvapaasta ja siitä seuraavasta vanhempainvapaasta.

Äitiysavustus tarkoittaa, joko äitiyspakkausta tai 170 euron rahasummaa. Äitiysavustus kuulostaa mielestäni naurettavalta, mutta tällä nimellä etuus kulkee kelassa. Etuuden voit hakea täältä. Itse valitsin pakkauksen, joka ei ole vielä saapunut postissa. Pakkaus sisältää kaiken tarpeellisen lapsen ensimmäisille kuukausille ja kattaa välttämättömimmät tarvikkeet. Äitiysvapaa, eli äitiysloman ensimmäiset 4kk, alkavat noin 5-8 viikkoa ennen lapsen syntymää. Äitiysvapaata seuraa vanhempainvapaa, kuten jo aikaisemmin mainitsin.

Lapsen synnyttyä, myös isä voi jäädä isyysvapaalle, mutta olla samanaikaisesti äidin kanssa kotona, enintään 18 arkipäivää. Yhteensä isä voi saada isyysrahaa 54 arkipäivää. Meillä tällainen tilanne tulee vastaan ensi vuoden keväällä, jolloin pidämme äitiysvapaata ja isyysvapaata samaan aikaan. Kauri voi pitää loput 54-18= 36 arkipäivää myöhemmin, minun jo palatessa töihin. Isyysvapaa pitää kuitenkin käyttää 2 vuotta lapsen syntymästä. Isyysrahahakemusta varten tulee selvittää, maksaako työnantaja palkkaa kyseiseltä ajalta.

Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhempainvapaalle on mahdollista jäädä äitiysvapaan jälkeen (yht 4kk), jolloin lapsi on kolme kuukautta vanha. Vanhempainvapaan ajalta saa kelalta vanhempainrahaa, jota maksetaan 158 arkipäivää. Itse kiteyttäisin asian niin, että virallinen äitiysloma alkaa normaalisti 30päivää ennen laskettua aikaa. Esim: Minulla on laskettu aika 16.10.2019. Jään äitiyslomalle 11.9.2019, jolloin äitiysrahakauteni alkaa. 11.9.2019-17.1.2010 väliseltä ajalta, minulle maksetaan äitiysrahaa. Sen jälkeen tuki kulkee nimellä vanhempainvapaa, aina 25.7.2019 asti.

Kun lapsi on 9 kuukauden ikäinen ja vanhempainvapaa päättyy, voin jäädä palkattomalle hoitovapaalle ja saada siltä ajalta kotihoidon tukea. Jos olisin vakituisessa työsuhteessa, tuon hoitovapaan myöntäisi työnantaja. Töihin voi myös palata osa-aikaisesti, jolloin tuki kulkee nimellä joustava hoitoraha. Itse en ole miettinyt tilannettani näin pitkälle, vaan menen päivä kerrallaan. Aikaisemmin ajattelin, että haluan palata työelämään mahdollisimman pian. Nyt taas mietin, että olisi ihana olla pojan kanssa kotona, jopa yli tuon äitiysrahakauden ja vanhempainvapaakauden.

Näiden tukien lisäksi, voin hakea lapsilisää, jota kela maksaa alle 17 -vuotiaista lapsista. Lapsilisää 94,88€/kk, maksetaan lapsen syntymän jälkeen ja sitä voi hakea takautuvasti. Itse varasin näihin tukiasioihin liittyen soittoajan kelaan, sillä koin helpommaksi keskustella asioista puhelimessa. Sain varmuuden sille, paljonko tukea minulle maksetaan. Sain valita, maksetaanko tuki vuoden 2017 työtulojen mukaan, vai viimeisen 6 kuukauden työtulojen mukaan. Minusta on hienoa, että tukiin voi itse vaikuttaa, sillä elämäntilanteet elävät ja esim. minulle oli järkevämpi valita vuoden 2017 verotus.

Paljonko tukea saan? Sillä laskettu aikani on 16.10.2019, eli vuoden 2019 aikana, vanhempainpäivärahani määräytyy vuoden 2017 työtulojen mukaan. Äitiysraha maksetaan 25 arkipäivältä. Sain juuri tietää, että minulle maksetaan 73€ per päivä, joka tarkoittaa 73€*25 arkipäivää= 1825€/kk. Tätä maksetaan ensimmäiset 56 päivää, jonka jälkeen päivärahani tippuu 57€ päivä, eli 1425€/kk. Tämä on verotettavaa tuloa, veroprosentilla 25%, ellei siihen hae muutosverokottia -vero.fi sivuilla.

Näiden tukien päälle (äitiysavustus+äitiysraha+lapsilisä) voi hakea vielä asumistukea ja toimeentulotukea. Asumistukihakemus on projekti erikseen ja siihen vaikuttaa puolison tuet. Toimeentulotuki myönnetään odottavalle äidille, jos kela katsoo, että tuet eivät sellaisenaan riitä talouden pyörittämiseen. Summa summarum, meillä on aika hieno tukijärjestelmä, josta saamme olla ylpeitä. Itse en todellakaan tiennyt, että tulen saamaan näinkin paljon tukia ja yllätyin tästä todella. Ihana jäädä pojan kanssa kotiin, kun ei tarvitse kitkutella kotona veloissa.

Onko siellä muita odottavia äitejä ruudun takana, keitä nämä asiat kiinnostavat? Minulle saa aina jättää toiveita postauksiin liittyen.

Hyödylliset linkit:

Lue myös:

4 Comments

 1. Hei!

  Saitko todella itse valita, maksettiinko tuki vuoden 2017 työtulojen mukaan, vai viimeisen 6 kk työtulojen mukaan? Itse sain lapsen nyt kesäkuussa ja olisin halunnut tuen 6kk mukaan, mutta ei onnistunut, koska 6kk tulojen olisi pitänyt olla 20% suuremmat, kuin 2017! Olivat kyllä suuremmat, mutta eivät ihan sitä 20%.

  1. Hei Kesä-äiti,

   Sain kyllä valita kumman tulon mukaan maksavat. Ja valitsin suuremman summan, eli vuoden 2017 työtulon. Ja olet oikeassa siinä, että 6kk tulojen olisi pitänyt olla 20% suuremmat, kuin vuoden 2017 työtulot, jotta olisit voinut valita ne ensisijaisiksi tuen maksamisen lähteiksi. Eli toisin sanoin, ei sitä noin vaan valita, vaan tulojen pitää olla 20% korkeammat.

   Pahoittelen jos muotoilin asian huonosti, hienoa kun olit tarkkana! yst. Pinja

 2. Tarkentaisin,että vanhempainvapaalle voi jäädä myös isä. Eli vain n.4kk on korvamerkitty äidille. Lisäksi jos laskettu aika on vuoden 2020 puolella, ei enää voi hakea 6kk tulojen mukaan vaan aina vuositulojen 🙂