LUOTTOKORTTI KIERTEESSÄ

Onko sullakin pidemmän aikaa ollut taloudellisesti tiukkaa? Tuttu juttu. Päätätkö yhä uudestaan maksaa luottokorttivelat pois, siinä kuitenkaan onnistumatta? Vähennätkö kuukausittain luottokorttien minimilyhennystä ja sitten tuhlaat sen viimetipassa? Kas, olet nopeammin kuin huomaatkaan kierteen kourissa. Ja se piru vie ahdistaa.

Mun luottokortti -taival otti tuulta purjeisiinsa ensimmäisen kerran noin neljä vuotta sitten. Olin lähdössä parin kuukauden reisssulle ja tuntui, että säästössä lepäävät tonnit eivät riittäneet turvaamaan mieltäni. Hain luottokorttia. Vaihdoin jopa hätäkässä pankkia, sillä senaikainen pankkini ei myöntänyt tuloillani luottoa.

Ensimmäiset vuodet maksoin tunnollisesti luottovelan aina kerralla pois, hyvissä ajoin ennen maksupäivää. Ahdistuin jo pelkästä velkahelvetti ajatuksesta. Hyvin pian kortista tuli kuitenkin parasystäväni ennen palkkapäivää ja se vakiinnutti paikkansa lompakossani. Se toi tietynlaista turvallisuuden ja varallisuuden tunnetta. Mitä jos sitä ei olisikaan?

Tuplasti turvallisuutta(ko?): matkan varrella elämääni astui toinenkin luottokortti. Tai no, amex nimittää itseään maksuaikakortiksi, sillä siinä ei ole luotto-ominaisuutta – but anyhow. Tällä kortilla tein viimeisen vuoden sisällä kaikista isommat ostokseni, kuten lennot, hotellit ja joululahjaostokset. Samalla ahdistuin. Heräsin todellisuuteen kun yritin maksaa makuunissa karkkipussia, mutta kassajärjestelmä ei hyväksynyt luottokorttiani. Hetkinen..eihän mulla ole varaa maksaa näitä karkkeja.

syksy-1

Kuukausia näin ympärilläni vain numeroita. Velkaa. Rahaa. Riittämättömyyttä. Häpeää. Turvallisuus oli muuttunut turvattomaksi. Tuntui, että mikään työmäärä minkä teen ei riittäisi maksamaan velkojani takaisin. Totuus on kuitenkin kaunis. Tänään olen tilanteessa, jossa olen leikannut toisen luottokorttini kahteen osaan. Toinen on yhä tapissa, mutta minulla on sille hyvät tulevaisuuden suunnitelmat. Tässä niistä muutama:

Miten päästä eroon kierteestä?

  • Hankkiudu korteista yksi kerrallaan eroon
  • Tee takaisinmaksusuunnitelma
  • Avaa vararahasto/säästötili
  • Hae velkojen kattavaa pankkilainaa ja maksa sitä kerran kuukaudessa pois (valitse sen verran pieni summa, ettet joudu turvautumaan enää luottoon)
  • Kiristä vyötäröltä: käy kirpputoreilla, hyödynnä kauppojen -30% ja -60% tarjoukset, kokkaa kotona, valitse auton sijasta julkiset kulkuneuvot
  • Hanki lisätuloja. Oletko pitkään haaveillut kahvilatyöstä? Hienoa, hae extratyöläiseksi oman duunisi ohelle ja vähennät nopeammin lainavelkaasi. (Bonusvinkki: ilmoita palkanmaksutiliksesi lainasi lyhennystili, näin et vahingossakaan pääse tuhlaamaan rahojasi!)
  • Kerro rahatilanteestasi avoimesti läheisillesi, vaikka se hävettää. Näin et joudu epämukaviin tilanteisiin, kun joudut jatkuvasti kieltäytymään esim. ulkona syömisestä.

Mikä tärkeintä: pysy positiivisena! Raha on vain rahaa. Raha on neutraali asia. Raha on toki jäätävä tabu, mutta puhumalla siitä voidaan rikkoa siihen liittyvät tunnelukot. Rahalla on äärettömän voimakas latautunut energia ihmisiin, samalla tavalla kuin seksillä. Kuitenkin kaikki tietävät, että Suomessa eläminen on kallista ja Hurstin jono kasvaa viikottain pidemmäksi.

Tiedän milllaista on elää luottotiedottomana. En ole palaamassa siihen elämään. Onneksi mun tilanne ei ole tällä hetkellä anywhere near that, mutta se antaa perspektiiviä. Koen olevani etulyöntiasemassa mun luottokorttivelkaa vastaan, jonka aion nujertaa 100-0 seuraavan puolenvuoden aikana.

That’s my plan, what’s yours honey?

Onnellisesti tiukilla,

<3: Piña (y coco)