Kasvisravintolat & Nähtävyydet -Belgrad, Serbia

Rehellisesti unohdin julkaista tämän postauksen sivuillani ja se on ollut pian kuukauden päivät valmiina. Nyt se kuitenkin näkee päivänvalon! Belgradissa on älyttömästi idyllisiä kahviloita ja loistavia ruokapaikkoja. Olen löytänyt kaikki sattumalta, eikä tripadvisorille ole täällä tarvetta. Jos suomalaiset viettävät aikaansa pussikaljoilla puistoissa, täällä sama tapahtuu kahviloissa. Sillä kahviloita kasvaa kuin sieniä sateella, päätin listata teille tämän reissun uusia ruokapaikkoja.

6x Loistavaa ravintolavinkkiä

Rajiceva shopping center (kattoterassi) on uusi ostoskeskus ihan Belgraden ytimessä ja sen kattoterassilla sijaitseva baari/rafla on uskomaton, niin sisustukselta kuin atmosphääriltään. Mulla tulee mieleen tästä väljäämättä ravintola torni, niin upeat ovat näkymät ja vibat.

Voulez -vous Mars brunssille tai raskaalle aamupalalle! Tämä mesta on täysin paikallisten kaunokaisten suosima ja verrattavissa Löylyyn tai Hampton Bayhyn. Ainoastaan hinta-taso on tietty halvempi ja ruoka mieletöntä. Täällä voi sateisena päivänä vierähtää tunti jos toinen. Suosittelen myös omaksi iloksi pukeutumaan, sillä täällä käy hottiksia!

Jazz Basta Mun ehdoton lemppari ja Serbian ruokakulttuurista erottunut Gnezdo oli sulkenut ovensa kahden vuoden jälkeen. Vieressä oleva Jazz Basta on nähnyt tilaisuutensa ja laajentanut tarjontaansa entisen Gnezdon tiloihin, heidän jalanjälkiään seuraten. Kolmen ihmisen dinner maksoi yhteensä 38€, joka teki tästä reissun kalleimman ruokapaikan. Niin ja jazzin ystäville tiedoksi, että tämä on kaupungin paras Jazz baari.

pinaycoco_serbia_foodie-18
Jazz Basta // alkupala & riesling

Villa Maska -ravintolan iso ulkoterassi on puiden varjossa suojassa auringonpaisteelta. Ravintolan tunnistaa sen eteen parkkeeratusta autosta, joka on vuorattu kukilla ja tekonurmikolla. Ruoka 5/5.

Mala Fabrika Ukusa – ravintola on idyllinen, hieman maalaisromanttinen ravintola, joka sijaitsee pienen puiston laidalla. Ravintolan yhteydessä on lastenleikkipuisto, jonne on suora näkyvyys. Täällä on saaaairaan hyvää kasvisruokaa, siksi tulin tänne toistamiseen.

Zapata, Meksikolainen ravintola tarjoilee itse tehtyjä nachoja, guacamolea ja overall aivan mieletöntä Meksikolaista ruokaa. Makunautinnot ylittivät jopa muutaman Meksikolaisen ravintolan, jossa viime vuonna kävin Tulumissa. Onneksi isäni serkku vinkkasi tästä paikasta, muuten en tänne “turistialueelle” olisi varmasti tullut syömään.

pinaycoco_serbia_foodie-4

pinaycoco_serbia_foodie-5

pinaycoco_serbia_foodie-3
Zapata // homemade nachos

En vaivautunut kaivamaan kuitteja varmistaakseni safkojen hintoja, sillä Serbiassa on yksinkertaisesti erittäin halpaa syödä. Nämä yllämainitsemani paikat menevät kuitenkin Serbian mittapuulla sinne kalleimman puolelle, jolloin pääruoka maksaa 8-10€. Sallin tämän fiinimmän nautinnon itselleni kerta siihen oli varaa. Jos olisimme frendien kanssa bäkbäkkäämässä tulisi varmasti valittua “halvempia” rafloja.

Jos kaipaat lisää ravintola, yöelämä ja turistivinkkejä, käy lukemassa “Best of Belgrade -Serbia” – postaus.

Mitä tehdä sateella (syömisen lisäksi)?

Eksyin uusille apajille tässä miljoonakaupungissa, vaikka luulin jo kaiken nähneeni. Lie syynä se, että viikon lomastamme satoi 6 päivää ja tekemisten kanssa sai olla kekseliäs. Sateet täällä päin maailmaa, kuin tuppaavat olemaan “hieman” rankempia. Alla tulee vinkkejä, joita voi tehdä sateenvarjo kädessä. Lisäksi luvassa yksi mahtivinkki urheiluun, jos sitä haluaa Rakija maistelun lomassa harrastaa.

Avala on vuori, jonka radiotornin huippu näkyy Belgradiin asti. Tämä torni on tuhottu sodassa ja uudelleen rakennettu 2010 luvulla. Menimme tänne isäni kanssa yhdessä, sillä hän ei ollut käynyt tornissa melkein 40 vuoteen. Näkymät tornista ovat hulppeat sään ollessa pilvetön. Vuoren mutkikkaalla tiellä järjestetään myös prätkäkisoja, jolloin pääsy torniin käy jalkatietse. Avala vuorella sijaitsee myös tuntemattoman sotilaan hauta ja alue on itsessään hyvin kaunis.

pinaycoco_serbia_foodie-15

pinaycoco_serbia_foodie-13

Free walking tours – Tää on mulle peruskauraa kun yövyn hostelleissa, mutta Belgradessa en ole ilmaisella kävelykierroksella ollut. Suosittelen kuitenkin ottamaan selvää ja reippaasti osallistumaan, sillä näillä toureilla saa usein sisäpiiritietoa. (Amsteramissa sain mm. kuulla, että kanaaleissa oleviin “asuntolaivoihin” tuli pakolliseksi vasta v. 2016 yhdistää vesi ja viemäriputket yleisverkostoon. Tämähän meinaa sitä, että ydinkeskustan kanaaleissa on lillunut kakkaa pari vuotta sitten.)

Viinimaistelu tai rakija maistelu – Tämä(kin) jäi meiltä testaamatta, mutta googlasin muutaman suositun paikan teitä varten. Rakija tasting: 1) Rakia bar, Wine tasting: Podium Panajotović. Rakija on balkanien suosikki aperitiivi, joka on tehty halvimmillaan luumusta. Tätä tarjoillaan mihin kellon aikaan vain ja on Serbialaisten suuri herkku. Toinen on Vinjak (brandy), jota on tapana esim. sukulaisten haudalla käydessä ottaa hörppy ja ripotella loput brandyt hautakivelle. Voin kertoa, että sekä rakia, että vinjak on järkyttävän makusia ja mulla on molemmista tullut totally blackout.

Ada Ciganlija – Mainitsen tämän toistamiseen, mutta nyt tajusin yhden tärkeän asian tästä paikasta. Täällä on urheiluvibat! Eli tänne ei tulla ainoastaan ruskettamaan sitä kaunista bootya, vaan ensiksi hikoillaan. Tämä tekojärvi on ympärysmitaltaan 6km, eli täydellinen aamulenkki ennen auringonottoa. Koin morkkista sillä jätin juoksukengät asunnolle ja päätin sitten liftata pikkubikineissä itselleni kyydin meidän suvun mökille. (Vaihtoehtona ei ollut kävely, vaan antauduin surulle.)

National Museum– Yritin tänne kolmena eri iltana, sillä museo avasi ovensa ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Yritys oli hyvä kymppi, mutta jäi haaveeksi. Jono oli jäätävä ja museon uudelleen avaamisen orgasmitäpinöissä se oli auki 24/7. En ole kuitenkaan museofani, joten en todellakaan mennyt jonoon tai tullut tänne keskellä yötä ihastelemaan tauluja. Meno on varmasti tähän mennessä rauhoittunut ja täällä kannattaa piipahtaa.

pinaycoco_serbia_foodie-10

pinaycoco_serbia_foodie-11
Saint sava church photos by @inanen

Onko sulla jakaa mulle vinkkejä Belgradiin tai Serbiaan? Pyrin käymään täällä kerran vuodessa, joten kirjaan kaikki vinkit muistilehtiöön. Ja jos sä hyödynnät joskus mun matkavinkkejä, olisi ihana kuulla siitä. Laita esim. sun Instagram kuvan perään häshtäg #pinaycocovinkit (tai muuta kekseliästä), niin pääsen näkemään onko mun vinkeistä koskaan hyötyä kenellekään in-real-life.

Kiitos kun luit <3: Pinja