FIRST -AID KIT FOR COSTA RICA

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole rustata kalenteriin aikatauluja tai suunnitella turhia. Mieleenpainuvimmat kokemukset ovat yllättäviä ja odottamattomia, joten pidetään ne myös sellaisina. Jos olisin tiennyt kaikki parhaimmat matkavinkit etukäteen, oma muistopankkini ei olisi nyt näin värikäs. Ensiapupaketti Costa Ricalle sisältää kuuman kosteita vinkkejä aina humalassa ajamisesta, aurinkorasvan levitykseen. Tämä on kirjoitettu Sinulle, joka haluat painaa ‘osta lennot -nappia’, mutta tarvitset vielä viimeisen siunauksen päätöksellesi.

N°1 TÄMÄ ON TOTUUS

Pinta-ala on hippasen Sveitsiä isompi: pieni & mutkikas
Asukasluku on vähemmän kuin Suomessa: alle 5m
Pääkaupunki kannattaa suoraan skipata: San José
Kieli on kehonkielen lisäksi: Espanja
Ilmasto viettelee trooppisuudellaan, sillä rannalla hikoilet bikineissä & sademetsässä tarvitset takin, pipon ja parhaimmillaan villasukat.
Viisumia ei alle 90 päivän matkalle tarvita, ainoastaan passin tulee olla voimassa 6kk maahan saapumisesta.
Aikaero kesäaikana -9 h ja talviaikana -8 h

 • Costa Rica on Väli- ja Etelä-Amerikan ehdottomasti kallein (mutta turvallisin) maa. Länsimaalaiselle matkaajalle hintataso on mielestäni siedettävä. Halvimmillaan hostelli, ruoat ja julkinen liikenne maksaa noin 40€/pvä. Kannattaa varata matkalle dollareiden lisäksi paikallista valuuttaa, eli Costa Rican coloneja. 20£ on noin 10 500 monopolysetelin näköistä colonésia. Lisäksi voit maksaa useimmiten kortilla, joskin 13% verot saatetaan lisätä hintaan.
 • Unohtunut ipodin laturi voi käydä kalliiksi ja sen löytäminen tien päältä hankalaksi. Kaikki aparaatit paitsi adapteri kannattaa tuplapakata rinkkaan. Vaatteiden ostaminen maasta on usein huti, niin hinnan kuin laadun puolesta. Lisäksi lemppari snacksit (riisikakku, proteiinipatukka, puuro, jogurtti) ovat joko super kalliita, tai niitä ei ole ollenkaan. Voit myös tehdä kuten me teimme ja ostaa vahingossa mansikka-esanssiriisikakkuja huikeaan 6$ hintaan. Snacksien lisäksi suosittelen varaamaan mukaan omat tamponit, vuoristolla kun valut muuten ohi.
 • Costa Ricalla on kaksi vuodenaikaa: sadekausi toukokuusta marraskuuhun, kuiva kausi joulukuusta huhtikuuhun. Sadekaudella sataa niskaan loputtoman lämmintä vettä, joka karkoittaa turistit ja tarkoittaa halvempia hintoja. Ilmasto elää ympärivuoden omaa elämää, niin rannalla kuin vuorilla. Lämpötilaerot ranta vs sademetsä, ovat pahimmillaan 20astetta. En siis vitsaillut aikaisemmin villasukka -kommentilla!
 • Lentolippujen hinnat vaihtelevat aina 800-1300€ välillä. Itse olen maksanut kahdesti n.1200€ ja pidentänyt välipysähdyksiä lisämaksusta näin: Helsinki-Pariisi (1yö) -Miami (1vko) -San José (2kk) -New York (1vko). Parasta palvelua olen saanut Kilroylta, jonka vuoksi käyn jatkossakin asioimassa heidän toimistossaan Makkaratalossa!
 • Costalla on naapurimaihin verrattuna paras sosiaaliturva ja maa on alueen poliittisesti vakain valtio. Vuoden 1949 jälkeen kansa on elänyt tyytyväisenä ilman armeijaa. Poliiseja näkyy katukuvassa vain vähän ja tarvittaessa, toisin kuin esim. Mexicossa heitä on kyseenalaistamiseen asti.

N°2 AJAMINEN

Pakko myöntää, että odotin pahempaa lopputulosta kolmen mimmin road tripistä Costa Ricalla. Ei liikennemerkkejä, katuosoitteita ja liikennesääntöjä – istu mun ajotyyliin suhteellisen sopivasti. Seuraavaksi tarinaa siitä, toimiiko Costa Ricalla rentous vai raittius ratissa.

Vuokraa maasturi, etenkin Monteverde – La Fortuna välinen hiekkatie on täynnä kuoppia ja sateella jää varmasti sutimaan mutaan ilman maasturia. Linda sai onneksi ylipuhuttua mut automaatti autoon, joka pelasti meidät ylämäissä. Alamo autonvuokraus oli selkeästi ostanut itselleen dumppierän valkoisia maastureita, joten auton etsintä parkkipaikalta oli ajoittain haastavaa. Viikkohinta täydellä vakuutuksella, kahdella kuskilla ja palautusosoitteena eri kaupunki, maksoi meille 500€. Alunperin hintalappu näytti 680€, joten muistakaa tinkiä!

Vältä pimeällä ajoa sillä vain isoimmat tiet ovat valaistuja ja saatatte päätyä muuten ojaan. Hidasteet on merkitty n.10 metriä ennen itse hidastetta, jonka vuoksi vauhdin hiljentäminen on vaikeaa päivälläkin. Pimeässä et nää mahdollisia eläimiä tiellä ja mutkikkaiden teiden ennakoiminen on täysin mahdotonta. Muistakaa tankata aina kun mahdollista ja mieluiten vähän enemmän. Bensikset on harvassa ja pahimmillaan yli 60km välein. Tyhjä tankki jaksoi meillä pimeässä pyhällä hengellä.

Aja humalassa, älä pilvessä, vai miten se menikään? Tämä on yksi harvoista kirjoitetuista säännöistä ja varsin vaarallinen sellainen. Costalla on nimittäin laillista ajaa autoa humalassa, mutta ei huumepäissään. Itse en lähtenyt nauttimaan tästä vapaudesta, olinhan elämänhumalassa jo valmiiksi. Lisäksi paikalliset huolehtivat humalassa + huumehouruissa ajamisen, joten muista turvaväli. Tämä kansa on onneksi hyvin sydämelistä sakkia, joten eikun sekaan vaan ajelemaan!

zipline

N°3 SYLINTÄYDELTÄ VIHREÄÄ

Maailmassa on paljon paikkoja, joissa bussi tulee ajallaan ja kaupat aukeavat sovitusti. Ihmiset ostavat take-away kahvin ja kiirehtivät salkkuineen metroon. Toinen pysäyttää keltaisen taksin, kaataa espresson valkoiselle kauluspaidalle ja kiroaa elämää. Vain erilaiset näyttävät rakkauden toisilleen ja senkin jakavat ensin someen. Taas se maanantai. Taas se tiistai. Aina näin käy kun on perjantai 13:sta, vai mitä?

Katsonko itse maailmaa huuruisen linssin takaa? Hassu ajatusmaailma tuollainen, kuplassa elävä suorituskeskeinen kansa. Tekokynnet, hiustenpidennykset ja hiusten kiharrus on turhaa. Jätä merkkivaatteet – tai mitä vielä, unohda kaikki vaatteet! Nyt saat juoda aamukahvin rauhassa ja napata parhaimmat aallot high tidessa. Saat elää yhtä rennosti kuin sisäinen kellosi tikittää.

Tahtotila on tässä, mitä tahdot? Joudut olemaan niin hiton rehellinen itsellesi ja tunteillesi, että ensimmäiset päivät Costa Ricalla suunnistat sumussa ja soudat vastatuulessa. Onko tämä elämää? Onko tämä oikein? Onko onnellisuus sallittua? Mitä tapahtuu, kun ei ole enää tilaa negatiivisuudelle, stressaamiselle ja suorittamiselle?Tämän elämän kun saan valita, miksen lähteä voi vaan, enkä palaksi hajota?

Niin se vaan vetää puoleensa, tuo positiivisuuden lähde, rauha rakkauden ja aurinko ainainen. Varaudu rakkauden kaappaukseen kun kerran näpytät korttisi tietoja lentoyhtiön sivuilla ja uskaltaudut painamaan “osta lennot -nappia”. Costa Rica tarjoaa Sinulle sylintäydeltä vihreää luontoa, syötävän sinistä vettä ja täydellisen kypsyistä banaania.

PS. Jättäkää kysymysmuruset rohkeasti kommenttiboksiin // PPS. Onko teistä kukaan käynyt Costalla, jos niin mikä oli parasta ja mikä puolestaan pahinta? <3

//

Hola amigos! It’s been a while since I’ve been writing for you. We came back to Finland roughly 3 weeks ago and I’ve been stuck with my work ever since (Also had too much parties, oops!) But here I am now, sharing stories, pictures and tips from our trip to Costa Rica. Since First aid kits come in many shapes and sizes, this post is a mixture of practical information, regular tourist tips and parenting advice’s. I also gathered together a short list of “what to bring to Costa Rica”, so you could easily pack your bags and let go! This post is written for the ones that are aiming to buy the flight tickets, but haven’t had the strength to do so just yet.

N°1 THIS IS THE TRUTH

Population today 4,586,353
Capital (and largest city) San José
Official language por supuesto body language + Spanish
Weather freakin’ hot by the beach and relatively cold at the mountains
Visa is not required for less than 90 days, only the passport must be valid 6 months of arrival
Everyone tries to drive on the right

 • Travel off season – Which is during the rainy season from late April until November. As a reward you will save half of your money and the beaches will be less crowded.
 • Suggested daily budget assuming you’re staying in a hostel, cooking most of your meals and using local transportation can be anything between 40-50 USD. Compared to Nordic countries the prices here are reasonable. However you can’t just casually pass by a waterfall for free, since most of the trails include a significant entry fee and/or paid guide requirement.
 • Pack your backpack wisely – The climate is diverse and Costa Rica can be divided into several individual climatic zones. As a tropical country, the average annual temperature is around 21 to 27 degrees (70 to 81 Fahrenheit) but can feel near to 40°C. Note that in the popular destinations like Irazú volcano and Monteverde cloud forest, the elevations are approaching or exceeding 10,000 feet (3,000 meters) and you will need a sweater + jacket most of the time. Chicas! less is more, so bring only few dresses, a skirt, shorts and 4-5 tops which you can leave behind. Hair curler or straightener will be a waste of time and walking shoes a big plus beside flipflops.
 • Food overall is nearly tasteless despite the spices or cuisine. I recommend to refuel your body with your favorite foods before you go. You will find the best vegetarian places in the most visited cities, such as Tamarindo and Jacó. If you are a simple, cheap food seeker, choose the “Soda’s” for eating. Soda is a small restaurant that serves Costa Rican dishes and they are typically family-run places. Here you can enjoy a typical casado plate of rice, beans, meat/chicken/fish, salad, salsa and fried bananas + drink for $4-$6.

The top two meals during our stay at Selina hostels, Manuel Antonio

N°2 DRIVING

Blessed with mountains, meadows, islands, beaches, forests and seasons. The best way to explore all of these places is with a rental car. You will have the freedom to stop for a afternoon surf and eat at a local farmers market. Would you enjoy a full control of the radio channels and car speed? Since luxurious doesn’t yet come with the label “cheap and easy”, be prepared for the Costa Rican driving style.

Good morning long, curvy and poor shape roads. Good day traffic street, dirty cities and mountainous roads. Good evening non-existing signs, laws and drunk drivers. Easy to get lost without street names and directions, I hope some of you speaks Spanish? Plenty of small things to consider beside these – as the fact that there ain’t many gas station by the roads.

They say you shouldn’t rent a car if you are a first-time visitor in Costa Rica, since the hassle is not worth the effort. I disagree. You will be just fine with a sense of humor, trust to your driving skills and positiveness. It’s painless, stress-free and easy to rent a car. Choose a four-wheel drive vehicle if you are planning to drive to the rural roads (The Nicoya Peninsula, Monteverde, Rincón de La Vieja etc.) We paid 500€ for a week and rented through Alamo.

Drive smartly with patience and love and you will be fine. I found the most relevant driving laws from here and I’ll like to share few of these with you. First of all talking or texting on your cell phone is not allowed while driving for a $550 fine. Second, making a U-turn where one is not allowed can result in a fine of approximately $550, which seems quite much to me? Also driving on the beach is not allowed and the fine is approximately $200. Plenty of the beaches are only approachable by car, so I founded this one a bit conflicted.

N°3 FEEL THE GREEN FACTS

 • Peace-loving country, that’s what it is. Simple, yet so confusing and powerful. Spicy like ginger. Sweet like pineapple. Horny like a banana.
 • I read an article which said that Costa Rican women don’t take their husbands last name. A high five for feminism to keep their maiden name for life!
 • The country hosts more than 5% of the world’s biodiversity even though its landmass only takes up .03% of the planets surface –that’s kinda cool.
 • Approximately 25% of the country has protected forests and reserves.
 • Costa Rica is totally army-free, since the army was stoped in 1948 as being considered unnecessary. Due to this the country’s foundations are the peace, neutrality and freedom.
 • Costa Ricans refer to themsleves as “Ticos” (males) and “Ticas” (females).
 • Instead of hola (hello), Costa Ricans say “Pura vida” (pure life). I mean, c’moon -how cute is that?

What’ are you waiting for friends?
Take a leap of faith and buy the flight tickets for the tour of your lifetime.

Pura Vida from Costa Rica,

whitie