BEST OF BELGRADE, SERBIA

Savan ja Tonavan risteyskohdassa yhdistyy vaikuttava, historiallinen ja mieleenpainuva Belgrad. Minulle kaupunki merkitsee muistoja, tunteita ja rakkautta – sillä sukujuuremme isäni puolelta ovat täältä. Lähdimme heinäkuussa reissuun isommalla porukalla ja tämä oli kolmas visiittini Serbiassa. Täällä olen kotona, turvassa, rauhassa – vaaleanpunaisessa satulinnassa. Tämä postaus on kirjoitettu Sinulle, joka haluat kasvattaa tietopankkiasi iki-ihanan ja ystävällisen miljoonakaupungin Belgradin tarjonnasta.

N°1 FAKTAT TISKIIN

Belgrad on Serbian pääkaupunki, jossa asuu 2 miljoonaa ihanaa ihmistä
Sava-joki jakaa kaupungin näppärästi uuteen ja vanhaan osaan
Serbian moniulotteinen, värikäs ja vasta kirjoitettu historia on kädenulottuvilla
Hintataso on lyömättömän edullinen ja rahayksikkönä on Serbian dinaari (CSD)
Maassa puhutaan Serbiaa, mutta paikalliset ymmärtävät myös small talk Englantia
Paikalle pääset Euroopasta junalla, autolla tai Suomesta yhden pompun kautta lentäen
Paras matkustusaika on keväällä ja syksyllä, sillä keskikesällä asteet voivat nousta yli 40 asteen ja talvella voit saada viileän lumipesun

team-1

Vietimme neljä yötä kohtuuhintaisessa, kompaktissa ja toimivassa Airbnb -asunnossa, joka sijaitsi Pyhän Savan katedraalin kainalossa. Meille tämä oli varma valinta, sillä sukulaisemme asuvat samalla kadulla ja halusimme nähdä heitä mahdollisimman paljon. Pyhän Savan katedraali lukeutuu maailman suurimpiin ortodoksisiin kirkkoihin ja on etenkin yöaikaan upea nähtävyys! psst. skrollaa tämän postauksen alas, niin näet vuosisadan kuvia kirkon kupeesta by: Kauri Silmujärvi. 

Meillä ei ollut varsinaista agendaa Belgradissa, sillä vaarini veljet ovat varsin nopeita keksimään suunnitelmia. Tämän olemme todistaneet kerta toisensa jälkeen, milloin ovikello on soinut 9 aamulla tai päivän suunnitelmat muuttuneet lennosta – parasta onkin rentoutua ja antaa sukulaisten suunnitella. Tällä kertaa siskoni kuvankaunis ystävä ja poikaystäväni pääsivät Serbiaan mukaan todistamaan tätä Mitroklaanin värikirjoa. Nyt heille lienee selvää, keneltä olen oppinut “c’est la vie” -elämäntyylin.

 

belgrad-17

N°2 BELGRADIN PARHAAT PALAT 

Kaupunki ei ole seikkailijan tai vierailukohteiden aatelistoa, mutta tarjottavaa siltä löytyy jokaiselle pallontallaajalle. Etenkin pimeän tullen suosittelen tsekkaamaan mainitsemani Pyhän Savan katedraalin ja Kalemegdanin linnoituksen. Raunion ympärille on aseteltu maagisesti valoja tuomaan tunnelmaan ja viimeistelemään rujoa fiilistä. Tänne pariskunnat saapuvat viinipullo kourassa katsomaan auringonlaskua.

Knez Mihailova, Belgradin vilkas kilometrin pituinen shoppailukatu on turistien suosiossa. Kadulla on paljon kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja katuesiintyjiä. Itse rakastan kävellä täällä kuulokkeet korvissa ihastellen lahjakkaiden maalareiden teoksia. Ihmisvilinän keskellä saa hyvän kuvan kaupungin elävästä katumuodista ja historiasta.

Tämä vaikuttava pääkaupunki ei ole tehty turisteille, vaan se antaa parastaan luonnollisin eväin. Nähtävää, koettavaa ja tarjottavaa ei ole siis rakentamalla rakennettu turisteille. Ränsistyneet koirapuistot, kuivuneet nurmialueet, pienet putiikit ja ponttooneiden päällä kelluvat yökerhot. Alla on listattuna mielestäni Belgradin parhaimmat palat, listaan ravintola ja baaritärpit vielä erikseen.

 1. Kelluvat yökerhot – Tonavan rannalla, Zemunin kylän kupeessa kelluu tyylikkäitä, ponttooneille rakennettuja yökerhoja. Kävele läpivalaisun läpi kohti strobovaloja, tätä ei pysty sanoin selittämään!
 2. Skadarlija katu – Vanha 1800 -luvun boheemikatu on top. 3 kaunein kortteli, jossa olen vieraillut. Seisahda lasilliselle tai istuudu illalliselle.
 3. Ada Ciganlija – Perun aikaisemmat sanani, sillä tämä uimaranta on ihmiskäden luomaa. Ada Ciganlija, on yhtäkuin “Belgradin meri” eli käytännössä kaupungin ainut uimapaikka ja mahdollisuus vilvoitteluun. Uimaranta on rakennettu tekojärveksi sulkemalla Sava joen länsipuolen haarauma. Rannalle on matkaa 5km keskustasta ja sen kupeessa on yli 70ravintolaa ja hyvät urheilumahdollisuudet niin maastossa kuin vedessä.
 4. Nikola Tesla Museum – Kuulemma hieno nähtävyys, itse lähdin rannalle kun muu tiimi jatkoi matkaansa tänne.

PS. Yksi ehdoton mainitsemisen arvoinen asia on, että Serbiassa naiset eivät kuntoile. Tai no, pariskuntia näkee rullaluistelemassa tai uimassa – mutta kuntosaleilla ei tunneta “naispainonnostajia”. Yritin kuumeisesti löytää kuntosalia (tai alunperin etsin yogasalia, mutta se osottautui mahdottomuudeksi) hieman kauempaa keskustasta. Marssin partiolaisen suunnistustaidoillani kohti tuttua kuntosaliani, joka oli yllättäen remontoitu lakitoimistoksi. Onneksi avuliaat työntekijät googlasivat minulle lähimmät pumppauspaikat ja pääsin kolmannella yrittämällä treenaamaan (ilmaiseksi!) rähnäisen kerrostalon kuntosalille. Forever remember!

belgrad-47

N°3 SERBIALAINEN KEITTIÖ & VINKIT

Espressopapujen ja sikarien säveltämä balladi lähikahvilassa, pientilojen laadukkaat viinit Belgradin boheemialueella Skadarlijassa ja sopska salaatti tässä lihansyöjien cevapcici-lihapuikko -maassa. Belgradin kahvila- ja ravintolakulttuuri balkanilaisten makujen ja herkkujen vietävänä on ruokaorgasmi kaikilla mausteilla, niin hinnan, laadun kuin tarjonnan puolesta. Olen myyty muija. 

Värikäs ja vasta kirjoitettu historia on muokannut aikojen saatossa Serbialaista keittiötä sekoitukseksi entisen Jugoslavian alueen makuja. Joukkoon mahtuu paljon grillattuja lihoja, kuten “Jugoslavian hampurilainen” eli pljeskavica, ćevapi tai ćevapčići eli maustetut jauhelihapötköt ja ražnjići eli grillatut lihakimpaleet. psst. Jugoslavian hampurilainen on perinteisesti pelkkä jauhelihapihvi, jos haluat itsellesi kaveriksi kastikkeen ja perunat – tulee ne tilata annokseen erikseen.

Vuosisadan paras salaatti, eli srpska salata tulee kaikkien testata ainakin kerran elämässään. Salaatti on sekoitus tomaattia (ps. serbialaiset tomaatit ovat maailman maukkaimpia!), kurkkua, sipulia ja valkoista balkanilaista juustoa. Jos tämä tuntuu liian kevyeltä, tilaa kaveriksi rasvaiset ranut. Itse nautiskelin tämän kombon muutamaan otteeseen, sillä kasvistarjonta ei vielä ole Belgradissa huipussaan. Muutamat kasvisruoat, kuten gibanica (juustopiiras) ja zeljanica (pinaatti-juustopiiras) ovat kokeilun arvoisia.

belgrad-6.jpg

belgrad-5.jpg

belgrad-4

belgrad-1

Tämän Balkanin bilekaupungin kujia kävellessä voit huomata samankaltaisuuden vanhaan Berliiniin. Kelluvat yökerhot ovat legendaarisia ja ydinkeskustan Savamala -alue on vahvasti yöelämän keskus. Ihmiset bailaavat kaduilla, kellariklubeissa ja aloittelevat iltaansa “moderneissa viinibaareissa” joenrannalla. Alla on listattuna mielestäni parhaimmat menomestat ja ruokapaikat Belgradissa.

Yöelämä

 1. Tranzit bar –  Savamalan ytimessä ihan must visit paikka! Täydellinen ravintolabaari, hyvät drinkit ja paljon nuoria sekä loistava musiikki. Aina täynnä, joten varaa paikkasi ajoissa.
 2. Pristanište – Sava Joen rannalla, kelluvia yökerhoja vastapäätä oleva pitkä promenaadi täynnä baareja ja ravintoloita. Loistava aloittelupaikka!
 3. Ben Akiba – Sekoitus yöelämää, standup komediaa, konsertteja, DJ:tä ja tapahtumia.

Ravintolat

 1. Lorenzo & Kakalamba- Mun ehdoton suosikkiravintola koko Serbiassa!!!! Tämä täytyy itse kokea.
 2. Pizza bar – Maukkaimmat pizzat, loistava hinta-laatusuhde.
 3. Bistro Trandafilović – Täältä saat kaupungin parhaimman srpska salatiin. Tunnelmallinen miljöö, mukava henkilökunta ja kattava ruokalista.
 4. Gnezdo Organic – Reissumme kallein ravintola (sama hintataso kuin Suomessa), auki aina iltaisin klo 17 eteenpäin. Terveellistä luomuruokaa ja kaunis sisustus vanhassa rakennuksessa. Gnezdon sisäpihalla on kätkössä upea K22 Jazz – baari.

Belgradissa on älyttömästi söpöjä kahviloita, mutta omistajat ja paikkojen nimet vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, että en pysy enää perässä. Lähde kävelylle etsimään parhaimmat kahvipaikat ja muista vinkata kommenttiboksiin. Tsemppiä metsästykseen!

church-1.jpg

valotus-1

Saiko kukaan innostuskärpästä lähteä Serbiaan, jos niin laitathan kommenttia ja kaikenmaailman kysymyksiä kommenttikenttään. Pus!

<3: Piña